Hlavní obsah

Armstrong hlídal náskok, etapu vyhrál jeho kolega

Američan George Hincapie z týmu Discovery Channel vyhrál nedělní 15. etapu Tour de France. Lídr jeho týmu a krajan Lance Armstrog dojel společně s Ivanem Bassem ze stáje CSC se ztrátou pěti minut a čtyřech sekund. Basso se tak posunul na celkové druhé místo, Armstrong i do šestnácté etapy nastoupí ve žlutém trikotu.

Článek

Basso na průběžně druhé pozici vystřídal Dána Michaela Rasmussena, který dojel 205 kilometrů dlouhou etapu - označovanou jako druhá královská - desátý se ztrátou 6:32 minuty na vítěze. Další ztrátu na lídra nabral průběžně čtvrtý muž letošní Tour Jan Ullrich.

Nejlepší cyklisté letošního ročníku Tour si to mezi sebou rozdali v závěrečném stoupání, kdy se vytvořila skupina s Armstrongem, Bassem a Ullrichem. Posledně jmenovaný následně na Armstrongovo tempo nestačil a cílem projel až minutu a 24 vteřin po něm. V kopci se Ullrichovi snažil pomoci kolega z týmu T-Mobile Oscar Sevilla.

O etapovém vítězství se po dlouhém úniku rozhodovalo mezi dvojicí Hincapie a Oscar Pereiro z týmu Phonak. Armstrongův "dělník" Hincapie ve skupině uprchlíků, která si na peloton v jednu chvíli najela náskok až 18 minut, příliš nespolupracoval, čehož využil 250 metrů před cílovou páskou, kdy Pereirovi nastoupil. Ten už neměl sil, aby mu cestu za etapovým vítězství zkomplikoval.

"Fantazie, mám z vítězství ohromnou radost. Zítra alespoň mohu v klidu odpočívat," prohlásil americký jezdec.

Hincapie - věrný Armstrongův druh

Pavel Padrnos dojel do cíle opět s více než půlhodinovou ztrátou na 91. místě, celkově mu patří 92. pozice.

"Tady jsem ve svém živlu. Tým si vedl opět skvěle. Hincapieho vítězství je fajn, ale hlavní je, že jsme udrželi žlutý trikot," prohlásil Armstrong.

Pro Hincapieho bylo premiérové vítězství na Tour sladkou odměnou za předchozí ročníky, v nichž své ambice obětoval ve prospěch Armstronga. Potřebám slavného Texasana se podřizoval vždy celý tým, takže dílčí úspěch jeho kolegy je raritou. Hincapie dokázal na Tour vyhrát etapu jako první Armstrongův týmový druh od roku 1999.

Cyklisté dnes jeli s bílou páskou na ruce, kterou si připomněli tragickou smrt Fabia Cassartelliho, jenž přišel o život před deseti lety po pádu ve sjezdu právě na této trase. "Ty pocity, které mám v tom místě, se nezměnily. Pořád se mi derou slzy do očí," řekl před startem Armstrong, jenž jezdil s Casartellim v jednom týmu. Při návštěvách Itálie se stále stýká s jeho ženou a desetiletým synem. "Řekla mi, abych dneska vyhrál," uvedl po rozmluvě s manželkou svého zesnulého přítele.

V pondělí je na Tour druhý volný den.

Výsledky 15. etapy (205,5 km):
1. Hincapie (USA) 6:06:38 hod., 2. Pereiro (Šp.) -6, 3. Caucchioli (It.) -38, 4. Boogerd (Niz.) -57, 5. Brochard (Fr.) - 2:19, 6. Basso (It.), 7. Armstrong (USA) oba -5:04, 8. Sevilla (Šp.), 9. Ullrich (Něm.) oba -6:28, 10, 10. Rasmussen (Dán.) - 6:32, ...91. Padrnos (ČR) -36:09.
Průběžné pořadí:
1. Armstrong 62:09:59, 2. Basso -2:46, 3. Rasmussen -3:09, 4. Ullrich -5:58, 5. Mancebo (Šp.) -6:31, 6. Leipheimer -7:35, 7. Landis (oba USA) -9:33, 8. Vinokurov (Kaz.) -9:38, 9. Moreau (Fr.) -11:47, 10. Klöden (Něm.) -12:01, ...92. Padrnos -2:15:31.

Reklama