Hlavní obsah

Konečný: Dokud neprojede Armstrong cílem, nemá nic jisté

PRAHA

Letošní Tour de France vjela do Pyrenejí, a ani druhý horský test nic nezměnil na pořadí v čele závodu. Ve žlutém jede stále Lance Armstrong, jenž letos útočí na sedmý titul. "Armstrong i po dvou dnech v Pyrenejích všem dokázal, že je prostě nejlepší a má nejstabilnější výkonnost," říká cyklista Tomáš Konečný ze stáje T-Mobile v komentáři pro Právo.

Článek

"V Alpách na Armstronga ztrácel Basso, teď zase Rasmussen a v obou případech bohužel i náš lídr Ullrich. Jan ale ukázal, že na kole rozhodně jezdit nezapomněl.

Američan má nakročeno k sedmému vítězství, ale dokud neprojede cílem na Champs Elysées, nemá nic stoprocentně jisté. Etapy po dni volna by celkovým pořadím zamíchat neměly, ale Armstrong se může namotat do pádu, zlomit si ruku nebo onemocnět, i když ta pravděpodobnost je hodně malá. Ale v minulosti už takové případy byly. Na druhou stranu má k dispozici silný tým, který by si měl všechno pohlídat.

Naše stáj se po oba dny snažila něco vymyslet. Je jim ke cti, že se jen nevezli za Discovery, ale útočili, aby Armstronga uštvali. Nevyšlo to, ale s přehledem vedeme soutěž družstev, což je na Tour nesmírně prestižní záležitost. Náskok máme takový, že už snad prohrát nemůžeme.

Ullrich teď ztrácí na třetího Ramussena necelé tři minuty. V sobotní časovce je na něj teoreticky může najet, ale Dán tam určitě nechá duši, aby se udržel na pódiu a zajel životní výsledek. Teď v Pyrenejích bylo na Rasmussenovi vidět, že toho má plné zuby, v obou etapách na Armstronga ztratil.

Velmi dobře si vedl Basso, který je podle mě budoucím vítězem Tour. Myslel jsem si, že po problémech na Giru nebude úplně ve špičkové formě, ale příjemně mě překvapil.

Obě etapy rozhodly úniky. Nebyli v nich lidé, kteří by mohli ohrozit Armstronga, takže jim peloton dal dostatek prostoru a oni ho využili. Pro Totschniga i Hincapieho musí mít vítězství v tak těžkých etapách nesmírnou cenu, protože se něco podobného může podařit třeba jen jednou za život. Však taky byli v cíli oba pořádně dojatí.

Discovery v neděli výborně postavilo taktiku. Měli odjetého Hincapieho a nemuseli tolik tahat peloton. On byl vpředu pro případ, kdyby něco hořelo. Počkal by na Armstronga a mohl mu pomoci. Nakonec na něj čekat nemusel, bylo jasné, že 20 minut za 50 kilometrů v horách nikdo nesjede. Navíc proti tak skvělému závodníkovi, jakým je Hincapie. Pro něj to byla určitě velká odměna, protože jeho náplní na Tour je práce pro svého lídra a ne sbírání etapových vítězství."

Reklama