Hlavní obsah

Cyklisté na Tour odpočívají, konečné pořadí se rýsuje

PRAHA

V pondělí má cyklistická Tour de France na programu druhý volný den, před závěrečným týdnem tradičního závodu ale začíná být jasno ohledně pořadí na stupních vítězů. O sedmém triumfu Američana Lance Armstronga v řadě pochybuje málokdo, zajímavější bude duel o pozice za fenomenálním jezdcem stáje Discovery Channel.

Foto: ČTK

O vítězství Lance Armstronga pochybuje už málokdo.

Článek

O místa na pódiu je několik uchazečů, největší šance na celkové druhé místo má Ital Ivan Basso z týmu CSC. Rodák z Gallarate dokázal v nedělní královské pyrenejské etapě udržet tempo i s Armstrongem, což jej posunulo na druhou příčku průběžného pořadí.

Basso je ve srovnání s Němcem Ullrichem horší časovkář, náskok 3 minut a 12 sekund by ale Ital neměl promarnit. V jeho prospěch mluví i dobře zajetá časovka na Giro d'Italia.

Kdo skončí na Tour de France druhý?
Tipujte v anketě na konci článku!

Na průběžné třetí příčce je Dán Mickael Rasmussen. Jednatřicetiletý jezdec Rabobanku si hlídá puntíkatý trikot pro nejlepšího vrchaře, který si vybojoval únikem v deváté etapě a i v dalších horských etapách vytrvale sbíral body do pořadí disciplíny. Hory jsou jeho doménou, slabší už je v časovce. Jeho náskok 2:49 min. by mohl Ullrich v případě supervýkonu stáhnout.

Před startem Tour byl podle spekulací největším soupeřem Armstronga Němec Jan Ullrich. Jednatřicetiletý rodák z Rostocku ale v horských etapách na lídra pořadí ztrácel a například v nedělní 15. etapě mu do cíle v Saint-Lary-Soulan pomáhal kolega Oscar Sevilla. Na Armstronga s Bassem nasbíral dalších 84 sekund ztráty.

Ullrich se stále nevzdává

Němec se ale stále nevzdává. "Budu bojovat až do poslední etapy do Paříže," nechal se slyšet Ullrich. Po poslední etapě je víceméně jasné, že bude bojovat v nejlepším případě o celkovou druhou příčku. Ze závodníků bezprostředně za Armstrongem je nejlepším časovkářem, ztráta na Bassa i Rasmussena je ale výrazná.

Úplně odepsat z bojů o stupně vítězů nejde ani pátého Francisca Manceba ze stáje Illes-Balears, který je necelých 3,5 minuty za třetím Rasmussenem nebo Američana Leviho Leiphaimera z Gerolsteineru. Ten má ale dalších 67 sekund ztráty.

Dá se očekávat, že o definitivním pořadí s největší pravděpodobností rozhodne až sobotní 55,5 km dlouhá časovka v St. Etienne, přesto bude boj o druhé místo za Lancem Armstrongem zajímavý i v etapách během týdne.

Etapy 92. ročníku Tour de France na Sport.cz
123456789101112131415161718192021

Reklama