Hlavní obsah

König vybral skvěle! Štybar velebí kolegu za přestup do nejlepšího týmu pelotonu

Praha

Skvělá volba! Český elitní cyklista Zdeněk Štybar patřící do formace Omega Pharma Quick Step, který se pyšní triumfem v loňském ročníku etapového závodu Eneco Tour či vítězstvím v etapě na Vueltě 2013 a je rovněž trojnásobným mistrem světa v cyklokrosu, je přesvědčený, že jeho krajan Leopold König udělal správné rozhodnutí, když se na další dva roky upsal britskému týmu Sky. „Nabere zkušenosti a nikde není psáno, že za dva roky nemůže zastoupit Frooma," přemítá osmadvacetiletý rodák ze Stříbra.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Leopold König na letošní Tour de France.

Článek

Jaký je váš názor na skutečnost, že Leopold König bude v příštích dvou sezónách partnerem Chrise Frooma a dalších skvělých cyklistů v mimořádně silné formaci týmu Sky?

Myslím, že ta volba je pro něho jedna z nejlepších. Bude se učit od nejlepšího závodníka na Tour de France Chrise Frooma. Jestliže jde do nejlepšího týmu pro Grand Tour, nemohl vybrat lépe.

Vy jste si při přechodu z cyklokrosu na silnici pochvaloval, jak je důležité mít kolem sebe zkušené parťáky, kteří mohou s čímkoliv poradit. Jde tedy i z daného pohledu v případě Königa o správný krok?

Myslím, že to je nejdůležitější faktor. Mít před sebou někoho, kdo svět cyklistiky dokonale zná, kdo si prošel kompletně celou přípravou. Všichni elitní cyklisté znají závody a znají nejlépe věci okolo, včetně nejhorších mínusových bodů, které mohou přijít. Leo bude mít zadarmo k dispozici informace, podobně jako jsem je měl, a ještě stále mám, já od Toma Boonena. A to jsou záležitosti, které se naučíte jen díky sezónám v pelotonu. A Leo si jen na zkušenostech takhle uspoří tři, čtyři roky, protože bude v týmu s nejlepším závodníkem pro Grand Tour.

V týmu Sky je obrovská konkurence. Froome, Porte, Wiggins, Roche, Swift, Kirijenka a další představují velkou sílu. Nepůjde z Königova pohledu o krok zpět? Nebude se až příliš muset podřizovat dalším jezdcům?

Bude otázka, jak se Sky postaví k Tour de France, ale pořád je ve hře Giro a Vuelta, které by třeba mohl Leo jet sám na sebe. Wiggins se podle posledních informací chce více koncentrovat na dráhu, takže s ním si podle mého nebudou konkurovat. A když bude König jako superdomestik pro Chrise Frooma, tak to je nejlepší pozice, jakou může získat. A je třeba vidět, že před dvěma lety byl Froome ze stejné pozice druhý za Wigginsem na Tour de France. Takže se klidně může stát, že Leopold dojede Tour de France mezi prvními pěti.

Takže některé negativní ohlasy fanoušků a zpochybňování pozice po přestupu do silného týmu nejsou na místě?

Pro něj je to podle mého skutečně nejlepší krok. Bude to pro něj obrovská šance a nikde není psáno, že by třeba nemohl za dva roky zastoupit Chrise Frooma.

Reklama