Hlavní obsah

Australská cyklistka zemřela po srážce s neukázněnou řidičkou

ZEULENRODA (Německo)

Známá australská cyklistka Amy Gillettová zemřela a dvě její kolegyně skončily na jednotce intenzivní péče, takový je výsledek dopravní nehody během přípravy australské reprezentace na závod Kolem Duryňska. Při pondělním tréninku na úterní časovku v Zeulenrodě vrazil do šestičlenné skupiny osobní automobil, jehož osmnáctiletá řidička nezvládla řízení a vjela do protisměru.

Článek

Tragédie se stala na silnici mezi místem startu závodu a městem Auma, Australanky se připravovaly na zahajovací časovku o délce 17,2 km. Gillettová podlehla zraněním na místě, ostatní utrpěly těžká zranění, přičemž Louise Yaxleyová a Alexis Rhodesová musely být převezeny vrtulníkem do nemocnic v Lipsku a Cvikově.

Olympijská vítězka v silničním závodě Sara Carriganová, jež se v Duryňsku měla rovněž objevit na startu, v tréninkové skupině nebyla.

Devětadvacetiletá Gillettová se věnovala cyklistice teprve pět let, na kolo přesedlala z veslařské lodi. Na olympijských hrách v Atlantě 1996 byla členkou australské osmy, jež obsadila ve finále páté místo. Když se o čtyři roky později manželka veslařského mistra světa Simona Gilletta nevešla do nominace na hry v Sydney, změnila sportovní odvětví. Byla členkou australského týmu ve Světovém poháru 2002 a 2003 a měla naději reprezentovat svou zemi na Hrách Commonwealthu příští rok.

Organizátoři ženského závodu Kolem Duryňska na dnešek plánovanou časovku zrušili. Místo toho se v Zeulenrodě vpodvečer uskuteční pietní akce na počest Gillettové. Závod, jehož se má v barvách týmu Buitenpoort-Flexpoint zúčastnit i česká cyklistka Lada Kozlíková, začne druhou etapou ve středu.

Reklama

Související témata: