Hlavní obsah

Sosenku po rekordu láká hranice padesáti kilometrů

PRAHA

Již den po svém světovém rekordu v hodinovce na moskevské dráze v Krylatském se Ondřej Sosenka začal zaobírat myšlenkou na jeho další zlepšení. V úterý vymazal výkonem 49,700 kilometru pět let starý rekordní zápis Brita Chrise Boardmana, ale bájná hranice padesáti kilometrů mu ještě odolala.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ondřej Sosenka

Článek

"Je to ale velké lákadlo," netajil se Sosenka na tiskové konferenci po příletu do Prahy. "Letos však už takovou formu mít nebudu, podruhé v krátké době se asi nejde připravit. Když to zkusím, tak nejdřív za rok. Z jara nemívám optimální formu, tak snad v červnu, ale to bude závislé na mém závodním programu," plánoval Sosenka.

Na rekordní jízdu, která se v úterý zrodila před pouhými pěti diváky, se připravoval podle svých slov velice zodpovědně od dubna a jediné, co by snad změnil, je posez. "V tom vidím rezervu několika desítek metrů," odhadl Sosenka, který si v Moskvě nejvíc stěžoval právě na bolesti zadní části těla v konci hodinovky.

Ráfek zadního kola vážil přes tři kila

Přestože všeobecnou snahou je konstruovat co nejlehčí kola, přičemž minimální váha stroje pro hodinovku stanovená pravidly UCI je 6,8 kilogramu, jel český cyklista na kole téměř desetikilovém. "Byla to novinka. Ráfek zadního kola byl vylitý olovem a vážil přes tři kila. Konzultoval jsem to s odborníkem Moserem, ale myslím, že bylo těžké až moc. V první polovině to byla asi výhoda, ve druhé už ne," vysvětlil Sosenka.

Ihned po rekordním výkonu prý zaznamenal nebývalý ohlas z celého světa. "Volali a gratulovali mi lidé z Austrálie, Itálie, ze všech cyklisticky vyspělých zemí. Hned se mi ozvali šéfové několika stájí ProTour," potěšilo Sosenku.

Šéfové stáje mu prý vůbec nevěřili

Šéfové jeho stáje Acqua & Sapone - Adria Mobil mu prý ale zřejmě vůbec nevěřili. "Oni nepřišli s ničím, vše jsme si museli zařídit sami. Já je prosil několikrát, aby mi zajistili dráhu v Bordeaux či Manchesteru, ale pomoci se nedočkal," postěžoval si Sosenka. Kdyby prý vše nechal na Italech, tak o rekord nejel. "Pomohla mi rodina a můj tým, čeští trenéři a doktor. Italové se svezli až po mém testu ve Vídni, narychlo mi připravili kolo, ale to bylo vše," zdůraznil Sosenka.

Smlouvu v italské stáji však má ještě na příští sezonu. V nejbližší době se hodlá sejít se šéfem Palmirem Masciarellim. "Chci od něj vstřícný krok, třeba jistotu, že za rok pojedeme Giro d'Italia, nebo vytvoření podmínek pro přípravu na překonání padesátikilometrové hranice. Chci zkrátka lepší přístup a věřím, že posun k lepšímu po mém výkonu v Moskvě přijde," doufal Sosenka. Vůbec by se ale nebránil přestupu do jiné stáje.

Svého výkonu si nesmírně váží

V současném týmu se mu totiž v loňském roce dostalo slibů, že stáj bude mezi celky ProTour, a pokud ne, tak že určitě pojede Giro. To se ale nestalo. "To pro mě bylo obrovské zklamání. I proto jsem rád, že jsem v hodinovce uspěl," pokračoval Sosenka.

Svého výkonu si nesmírně váží a potvrdil to i tvrzením, že by rekord nevyměnil ani za umístění v nejlepší desítce na Tour de France. "Ale do pátého místa možná, do třetího určitě. Jsem ale realista, na to zřejmě nemám," uzavřel Sosenka.

Reklama