Hlavní obsah

Jedna ze zraněných cyklistek je po operaci, dál bojuje o život

JENA (Německo)

Těžce zraněná australská cyklistka Alexis Rhodesová se ve středu musela na klinice v Jeně podrobit náhlé operaci. Úspěšný zákrok si vynutilo nenadálé zhoršení zranění plic, dvacetiletá Rhodesová je ale i po něm v ohrožení života stejně jako její kolegyně Louise Yaxleyová.

Článek

Obě jsou oběťmi děsivé srážky s osobním automobilem při tréninku na závod Kolem Duryňska, kterou v pondělí nepřežila jejich krajanka Amy Gillettová. Další tři jezdkyně i osmnáctiletá řidička vyvázly s těžkými zraněními.

"Stav obou sportovkyň označují odborníci za kritický, ale stabilní. Bude nutné provést ještě několik operací. Zranění jsou velmi komplexní," uvedla mluvčí nemocnice v Jeně Helena Reinhardtová na adresu cyklistek, které od tragické nehody leží na jednotce intenzivní péče. Obě mají zlomeniny v oblasti hrudníku a páteře, lékaři nevylučují další zhoršení stavu.

Do Jeny už byly převezeny i ostatní zraněné cyklistky, jako poslední dnes Lorian Grahamová, jež má zlomenou nohu v koleni a frakturu klíční kosti. Je ale mimo ohrožení života stejně jako Katie Brownová a Kate Nicholsová. Večer za všemi zraněnými dorazili z Austrálie rodiče a příbuzní.

Po úterním zrušení zahajovací časovky se dnes závod Kolem Duryňska rozjel etapou z Zeulenrody do Greie a celých 115 kilometrů absolvovalo pole 84 jezdkyň v jednotném šiku a v tréninkovém tempu. Cílem projela příznačně jako první společně šestice Australanek, kterou následoval peloton. Výsledky etapy nebudou hodnoceny, žlutý trikot pouze symbolicky převzala Kathy Wattová. Teprve ve čtvrtek se má v Duryňsku začít závodit, pokud se otřesené cyklistky nedohodnou jinak.

Reklama