Hlavní obsah

Andy Schleck končí v pelotonu. Hrozilo mi nevratné poškození kolena, objasnil cyklista

Těžký karambol při červencovém závodě, kde kdysi zažil největší slávu, se stal jeho posledním kouskem ve světovém pelotonu. Lucemburčan Andy Schleck, kdysi vítěz proslulé Tour de France, dnes oznámil, že ze zdravotních důvodů končí s cyklistickou kariérou.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Lucemburský cyklista Andy Schleck, vítěz Tour de France z roku 2010, ukončil kvůli vážnému zranění kolena v devětadvaceti letech kariéru.

Článek

„Rád bych závodil dál, ale koleno mi to nedovolí," sdělil Schleck na tiskové konferenci. Nebylo to podle všeho jednoduché rozhodnutí pro devětadvacetiletého závodníka. "Tvrdě jsem pracoval na tom, abych znovu zvýšil výkonnost kolena, ale riziko nevratného poškození bylo příliš velké. Proto je to správný krok," pravil.

Před čtyřmi lety se triumfu na Tour dočkal dodatečně po dopingu Španěla Alberta Contadora, v tomto ročníku měl především podporovat bratra Fränka v boji o žlutý trikot. Po pádu ve třetí etapě Tour de France při příjezdu pelotonu do Londýna musel s poraněným kolenem na operaci a už tehdy to vypadalo na velký problém. Ale zdálo se, že přijde jen o sezónu.

Podle tehdejšího prohlášení stáje Trek si lucemburský závodník při pádu utrhl postranní i zkřížený vaz v pravém koleni a rovněž měl prasklý meniskus. "Jsem hrozně zklamaný, že má kariéra končí takhle," dodal teď k nucenému konci.

Nejlepší období prožil mezi lety 2009-2011, kdy dojel třikrát druhý na Tour de France, jednou se posunul dodatečně k vítězství. Od zlomeniny kyčle z roku 2012 se mu už ale nedařilo navázat na dobré výsledky. Letos mu též vyprší smlouva s týmem Trek.

Reklama