Hlavní obsah

Hruška jezdí z tréninků vytočený

PRAHA

V plné přípravě na jeden ze tří největších závodů - slavnou Vueltu - je český profesionální cyklista Jan Hruška ze stáje Liberty Seguros. Na českých silnicích najíždí tolik potřebné kilometry, aby vyladil formu. Každý den se však domů vrací s nervy napnutými k prasknutí.

Foto: El Mundo

Jan Hruška na archivním snímku.

Článek

"Není jediný trénink, abych se domů nevracel vytočený. Není jediná jízda, kdy by mě někdo neohrozil. Chování českých řidičů je naprosto šílené," zlobí se Hruška.

Bezohlednost na českých silnicích vůči cyklistům ho dokáže rozpálit do běla. "Zcela běžně se stává, že auto těsně přede mnou začne odbočovat, nedá mi přednost, nebo při předjíždění řidič ani nehne volantem a jede těsně vedle mne," kroutí hlavou Hruška.

Je považován za celkem klidného člověka, ale po návratech domů ho manželka nepoznávala. "Nechtěla mi věřit. Pak jednou jela se mnou a změnila názor," vypráví třicetiletý cyklista. "Vrchol je, když trénuji v pátek," naráží na cesty víkendových chalupářů. Zážitky ho dohnaly ke změně návyků. "Nejsem posera a ještě před rokem jsem jezdil bez přilby, ale už ji mám pravidelně."

Hruška je právě v období, kdy se láme najíždění kilometrů se silovým tréninkem. Ještě ho čeká čtrnáct dnů do prvního závodu, který pojede v Hamburku. Pak následuje závod Kolem Beneluxu. "Tam už musím mít závodní tempo. Pak totiž zbývají ještě dva týdny do Vuelty, což je poslední čas na vyladění chyb."

Do sestavy pro Tour se nevešel

Pokud se nevyskytnou nějaké neočekávané události, má Hruška místo ve výběru pro Vueltu takřka stoprocentní. "Pojedu jako domestik pro rovinaté a zvlněné tratě," nastiňuje úkoly, jež ho čekají. "Rád bych dosáhl také nějakého dílčího výsledku," vykládá.

Jednou z motivací mu bude i fakt, že na příští sezónu ještě nemá kontrakt. Rád by zůstal u Liberty Seguros. "Zatím jsme s manažerem týmu moji budoucnost neřešili. Buď podepíši smlouvu před Vueltou, nebo po ní. A kdyby mě nechtěl, tak to stejně nezměním," nedělá si těžkou hlavu český borec, jehož čeká příští pátek i účast na kritériu v podobě Velké ceny Prahy.

Do té doby bude ladit formu na silnicích a sledovat i závěr Tour de France, na níž nestartuje, neboť se do týmu nevešel. "Tvrdě jsem se připravoval a pak jel prodat formu na pláž," usmívá se při vzpomínce, jak cestoval místo na start těžkého závodu na dovolenou. "Už se mi to párkrát stalo. Jindy to zase vyjde na někoho jiného," pokrčí smířlivě rameny. "Alespoň mám teď větší motivaci do tréninku."

Reklama