Hlavní obsah

Mnoho lidí pobuřuje moje sebevědomí, ale já se tím bavím, říká Sosenka. A chce si vzít rekord zpět

Radek MalinaSport.czPrávo

Neuvěřitelných devět let držel Ondřej Sosenka světový rekord v hodinovce. Psal se červenec 2005, když na olympijském velodromu v Krylatském v Moskvě dosáhl výkonu 49,700 kilometrů. Přemožitele neměl až do letošního září, kdy ho o 1, 415 km překonal Němec Voigt. Osmatřicetiletý Čech věří, že brzy bude zase v čele statistik.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Sosenka se pokusí vytvořit světový rekord v hodinovce.

Článek
Fotogalerie

„Nejde o žádný trucpodnik," ujišťuje Sosenka. „Pokus o útok na rekord jsme řešili už od jara. S partnery jsme chystali akci deset let poté, což vycházelo na příští rok. Rodina mě provokovala a lehce směřovala k pokusu," vypravuje cyklista.

Stejně jako před devíti lety znovu čelí pochybnostem. „Už tehdy si mnozí klepali na čelo, že chci překonat Boardmana. Říkali mi, že jsem pošetilec. Mnoho lidí pobuřuje moje sebevědomí. Ale já se tím bavím a hlasy všech pochybovačů mě motivují. Nenechám se zahnat do kouta. Věřím si více než před devíti lety. A snad pod dojmem tehdejšího rekordu mi věří i věcí lidí," všímá si Sosenka.

Ondřej Sosenka
Narodil se 9. prosince 1975 v Praze. Je několikanásobným mistrem České republiky v cyklistice, vítězem Závodu míru 2002, dvojnásobným vítězem závodu Kolem Polska, trojnásobným Kolem Slovenska a Ytong Bohemia Tour. V roce 2008 po pozitivním dopingovém testu ukončil kariéru. Až do letošního září byl držitelem světového rekordu v hodinovce výkonem 49,700 km, jehož dosáhl v červenci 2005.

Definitivní přesvědčení získal, když v televizi sledoval svého přemožitele. „Paradoxně mi Jensův výkon dodal víru, že můžu jet ještě líp než on," líčí český závodník. Proč je Sosenka přesvědčený, že si vezme rekord zpět? Výkonu 49,700 km v Moskvě dosáhl prakticky na „standardním" kole, zatímco Voigt měl po úpravě pravidel od Mezinárodní cyklistické unie k dispozici speciál od firmy Trek. „Vynikla hodnota mého výkonu.

Rezerva v materiálu je vážně obrovská," lebedí si Sosenka. Sám bude mít k dispozici rovněž speciál. Připraví mu ho česká firma Festka. „Stroj bude minimálně stejně kvalitní. Navíc se jeho vývoji můžeme věnovat delší dobu.

Zkusí testovat v tunelu

Už je předjednaná možnost testování v aerodynamickém tunelu v Letňanech," odkrývá plány.

V přípravě na rekordní zápis v hodinovce civilní zaměstnání odsune na druhou kolej. „V omezené míře se budu věnovat práci reklamního akvizitora v mediální firmě. Maximálně však čtyři hodiny denně," má jasno.

Už v průběhu léta začal s intenzivnějším tréninkem. „První dny jsem nespal moc dobře. Bolely mě nohy," přiznává Sosenka. I proto už chystá důkladný plán, kde bude zahrnutý stravovací režim, příprava i regenerace. Opře se o spolupráci s mužem nejpovolanějším, legendárním trenérem Pavlem Vršeckým a koučem Jiřím Mikšíkem. „Těším se na pořádný dril. Není špatné čas od času se zmáčknout," směje se Sosenka.

Nejpozději do dvou měsíců podle výsledků zátěžových testů definitivně určí termín útoku na aktuální výkon Voigta. „Nejpravděpodobnější je čas bezprostředně po Tour de France," přemítá Sosenka. Do té doby vyřeší všechny detaily s Mezinárodní cyklistickou unií. „Musím podepsat prohlášení, že se podřídím systému monitorování. Začlením se do programu biologických pasů," líčí český cyklista, že bude muset být připraven kdykoliv podstoupit dopingovou kontrolu. V případě, že si UCI vymíní podmínku v podobě přidružení k profesionální stáji, je Sosenka připraven vyhovět. „Mám pořád dost přátel," ujišťuje, že se nevzdá.

Pro svěťák vyrazí už jako táta
Až příští rok bude Ondřej Sosenka usilovat o světový rekord v hodinovce, pojede jako otec. S manželkou očekávají v prosinci narození potomka. „Bude to kluk a jméno vybrala žena po mně,“ směje se český cyklista.
„Spousta kamarádů mě hecovala, že jestli si nepořídím dítě do čtyřiceti, tak pak už to nezvládnu. Už jsem se smiřoval, že potomka nikdy mít nebudu. Ale nakonec mám ještě malou rezervu,“ směje se borec, který 9. prosince oslaví devětatřicáté narozeniny. „Přijde mi, že čas strašně letí. Rozhodně teď nebude čas na hlouposti. Bude to obrovská životní změna,“ tuší Sosenka. Už nyní plní první otcovské povinnosti. „Na etapy skládám postýlku, pomáhám s vybíráním výbavy a doplňků,“ popisuje.
Doufá, že příchod syna na svět bude mít blahodárný vliv i na jeho výkonnost. „Většinou pro kluky v pelotonu bylo narození potomka přínosné a zlepšili se. Doufám, že v mém případě to bude stejné.“
Má jasno, že následovníka povede ke sportu. U cyklistiky by jej však viděl nerad. „Líbil by se mi třeba tenis, ale jednou nechám všechno samozřejmě na něm. Nicméně doufám, že si vybere individuální sport. Z vlastní zkušenosti vím, že třeba házená mě nebavila. A když jsem zkoušel plavání, tak to byla nuda. Na kole se pořád něco děje. Ale je hrozně náročné. A nedoceněné,“ podotkl budoucí táta Sosenka.

Reklama