Hlavní obsah

Dráhařka Machačová skončila na ME v Guadeloupe devátá, Ptáčník šestý, Kelemen sedmý

Baie-Mahault

Jarmila Machačová skončila na mistrovství Evropy devátá ve scratchi. Česká dráhová cyklistka se i podruhé na šampionátu na francouzském ostrově Guadeloupe v Karibiku vešla do nejlepší desítky, ve čtvrtek byla desátá v bodovacím závodu. Sprinter Adam Ptáčník obsadil na mistrovství Evropy v dráhové cyklistice šesté místo, Pavel Kelemen byl sedmý.

Foto: Profimedia.cz

Dráhařka Jarmila Machačová

Článek

V kvalifikaci sprinterů na letmých 200 metrů skončil Kelemen třetí, na nejrychlejšího Francouze Grégoryho Baugého ztratil jen 13 tisícin sekundy. Ptáčník měl dvanáctý čas a oba čeští sprinteři následně postoupili z rozjížděk mezi nejlepší dvanáctku.

V souboji o postup mezi osmičku prohrál Kelemen s Rusem Nikitou Šuršinem a Ptáčník s Baugém, opravné jízdy však oba zvládli. Ve čtvrtfinále nestačil Ptáčník na Damiana Zielinskeho z Polska, Kelemen potrápil trojnásobného mistra světa a stříbrného olympijského medailistu v této disciplíně Baugého, který ho vyřadil až v rozhodující třetí jízdě.

„Oba sprinteři podali v tropickém vedru velmi dobré výkony. Z kola jsem je musel po jejich posledních jízdách sundat a odnést, neboť se vydali ze všech sil," uvedl trenér českých dráhařů Petr Klimeš.

Machačové se ve scratchi na mistrovstvích světa nedaří tolik jako v bodovačce, z níž má zlato a stříbro. Nejlepší umístění v této disciplíně si připsala před čtyřmi lety v Dánsku, kde dojela pátá. Letos v závodu na deset kilometrů zvítězila Ruska Jevgenija Romaňutová.

Po třech pátečních disciplínách omnia je František Sisr na posledním 17. místě. Bodovací závod na šampionátu, který je současně první kvalifikací na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro, vyhrál Francouz Benjamin Thomas.

Soutěž sprinterů vyvrcholí dnes. Oba Češi mají volno, v neděli se postaví na start keirinu. V závodu na kilometr s pevným startem v noci na neděli nastoupí Tomáš Bábek, který pomýšlí na umístění mezi nejlepší šestkou.

Mistrovství Evropy v dráhové cyklistice v Baie-Mahault (Francie):
Muži:
Bodovací závod na 40 km:
1. Thomas (Fr.) 37
2. Bertazzo (It.) 30
3. Bommel (Něm.) 24
Ženy:
Scratch:
1. Romaňutová (Rus.)
2. Berthonová (Fr.)
3. Cecchiniová (It.)
...9. Machačová (ČR)

Reklama