Hlavní obsah

Konečný: Těžko říct, kdo ovládne Tour po Armstrongovi

PRAHA

Historický triumf Lance Armstronga na Tour de France nenechal chladným cyklistu Tomáše Konečného, jehož stáj T-Mobile v čele s Janem Ullrichem tažení amerického jezdce za rekordním triumfem nezastavila. "Vyhrát Tour sedmkrát v řadě bez velkého zaváhání, bez těžkého pádu, to zaslouží jen slova chvály," říká konečný v komentáři pro Právo.

Článek

"Lance měl obrovskou motivaci v sobotní časovce. Na letošní Tour ještě do soboty nevyhrál etapu a určitě nechtěl končit jako šampión závodu bez jediného vítězství. Naši kluci zvládli časovku moc dobře. Jan Ullrich byl druhý, Alexandr Vinokurov hned za ním. Ullrich chtěl Armstronga porazit alespoň v časovce, když to nevyšlo celkově, ale i tak odvedl dobrou práci. Byl to mezi nimi vyrovnaný souboj a Jana určitě mohlo těšit, že se posunul na třetí místo.

Ital Basso sice napálil začátek, byl nejlepší na prvním mezičase, ale pak bylo vidět, že se mu jede hodně těžko, a v cíli toho měl plné zuby. Byl jsem přesvědčený, že Ullrich stáhne ztrátu na Rasmussena. Ten jel časovku jako žáček. Dvakrát spadl, určitě to neunesl psychicky. Když začal s Ullrichem prohrávat, dělal hrozné chyby, úplně se sesypal a dost si pohoršil.

Armstrong v závodě splnil to, co chtěl. Znovu ukázal, že je skvěle připraven. Na Tour lepší závodník nebyl. Tři týdny zvládl bez krize, jeho největší soupeři střídali lepší dny s horšími. Sám jsem byl zvědav, jak se s tím vypořádá, protože člověk není stroj a věk nejde zastavit. Smekám před ním.

Etapy 92. ročníku Tour de France na Sport.cz
123456789101112131415161718192021

Vyhrát Tour sedmkrát v řadě bez velkého zaváhání, bez těžkého pádu, to zaslouží jen slova chvály. Myslím, že v budoucnu se to nikomu nepodaří. Znovu měl skvělou podporu týmu. Oni mají vše propracované do detailu, nepodcení žádnou maličkost. Všichni včetně Pavla Padrnose odvedli svou práci a můžu říct, že právě on Armstrongovi hodně pomohl.

Armstrong odchází a nejsem schopen říci, kdo ovládne Tour v příštích letech. Věřím, že Ullrich ještě neřekl poslední slovo, velké předpoklady má Basso, který je o něco mladší než Jan. Ale rozhodně to nebude sedminásobný vítěz.

Záleží, jestli Discovery koupí nějakého nového lídra, nebo budou spoléhat na své talenty Popovyče a Danielsona. Ti mají budoucnost ještě před sebou, ale v tuhle chvíli jsou moc mladí na to, aby vyhráli tak těžký závod. Odchodem Armstronga ztrácí cyklistika velkou osobnost. Má obrovskou vůli po vítězství, dokáže se strašně zmáčknout."

Reklama