Hlavní obsah

Ullrich se nepovažuje za Armstrongova nástupce

Německý cyklista Jan Ullrich se po odchodu Lance Armstronga ze světového pelotonu nepovažuje za jeho automatického nástupce. Rozhodně prý není jednoznačným favoritem příštího ročníku Tour de France. Jak řekl na středeční tiskové konferenci v Praze, kde měl startovat v kritériu na Václavském náměstí, každý rok se musí bojovat s novými soupeři.

Článek

Jednatřicetiletý Ullrich prý letos na Tour až do poslední chvíle věřil, že by mohl zvítězit. "Až do Paříže se mohlo stát cokoliv. Měl jsem samozřejmě ztrátu víc než pět minut, ale rozhodnutí padlo až v poslední časovce. Pro mne naděje vždycky umírá jako poslední," řekl jeden z nejslavnějších cyklistů světa, jenž nakonec skončil na Tour třetí.

Přestože se mu opět velkého rivala Armstronga pokořit nepodařilo, byl Ullrich se svým výkonem i umístěním na Tour spokojen. "Před startem i v průběhu závodu jsem měl pád, což můj výkon zřejmě trochu ovlivnilo. Ale vyhráli jsme soutěž týmů a já se dostal na stupně vítězů, takže jsem spokojen," řekl olympijský vítěz, mistr světa a šampion Tour z roku 1997.

Německá média Ullricha hodně kritizovala

Německá média ovšem Ullricha především v průběhu první poloviny Tour hodně kritizovala. "To jsem příliš nevnímal, kritika mi moc nevadí. Navíc, kdyby v německých novinách nebyla, tak by to nebyly německé noviny," řekl s úsměvem Ullrich.

V průběhu Tour oznámil odchod ze stáje T-Mobile Kazach Alexandr Vinokurov, který byl jedním z Ullrichových pomocníků. "Výhodou naší stáje bylo, že jsme měli tři jezdce schopné takový závod vyhrát, v tom byla naše síla. Jeho odchod je škoda, ale akceptuji to, není možné mít v týmu dva kapitány," uvedl.

Světová cyklistická hvězda složila v Praze poklonu i Ondřeji Sosenkovi, který minulý týden vytvořil světový rekord v hodinovce. "Okamžitě jsem jeho výkon zaznamenal a nedovedu si představit, že bych tak rychle jel tak dlouho. Obdivuji ho," řekl. Na dotaz, zda by někdy pokus o rekord v hodinovce absolvoval, odpověděl vyhýbavě: "Mojí prioritou je Tour."

Na příští ročník slavného závodu se prý hodlá pečlivě připravit. "To ale lidé jako Ivan Basso také," dodal s odkazem na Itala, který letos skončil druhý. Armstrong ale bude přesto cyklistice hodně chybět. "Vždy jsem proti Lanceovi rád závodil a nic bych neměl proti dalšímu souboji na Tour. Za rok se sice pojede bez něj, ale bude tam řada jiných soupeřů," prohlásil německý cyklista.

Na Václavském náměstí se Ullrich nakonec nepředstavil

Na Václavském náměstí se Ullrich v kritériu nakonec nepředstavil. Krátce před původně plánovaným startem se někteří cyklisté včetně Ullricha, který patřil mezi největší favority, rozhodli závod bojkotovat kvůli porušení dohod ze strany pořadatelů. Ti pro ně údajně neměli dostatek peněz.

Ullrich se v Praze představil už před dvanácti lety, na začátku své hvězdné kariéry, kdy kroužil kolem sochy svatého Václava jako čerstvý amatérský mistr světa. Nyní se do české metropole vrátil i se svou přítelkyní a hodlá si město užít. "Je to hezké město, myslím, že to bude dlouhý večer," dodal.

Německému cyklistovi se nevydařil ani úterní start na kritériu ve Štýrském Hradci. Tam loni vyhrál, ale tentokrát závod pokazilo počasí. "Přišla velká bouřka a bylo to hodně nebezpečné. Po několika pádech pořadatelé závod přerušili a už se nepokračovalo. Za daných podmínek to bylo velmi rozumné, zdraví závodníků je přednější," uvedl Ullrich.

Reklama