Hlavní obsah

Případ Pantaniho smrti znovu otevřen. Úřady zvažují exhumaci!

Řím

Bývalý profesionální cyklista Marco Pantani nemá více než deset let po své smrti klid ani v hrobě. A to doslova. Státní zastupitelství v Rimini, které se na základě nových důkazů podaných jezdcovou rodinou začalo okolnostmi úmrtí vítěze Tour de France a Gira d´Italia z roku 1998 znovu zabývat, je totiž podle deníku Gazzetta dello Sport připraveno nechat ostatky italské hvězdy znovu prozkoumat.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý slavný italský cyklista Marco Pantani na snímku z roku 2001.

Článek

Pantani byl nalezen mrtev 14. února 2004 v hotelovém pokoji. Soud dospěl k názoru, že tehdy čtyřiatřicetiletý cyklista se předávkoval drogami. Pantaniho rodina, která od počátku teorie o sebevraždě zpochybňovala, si najala soukromého vyšetřovatele a tvrdí, že se fenomenální vrchař v inkriminovaný den dostal do sporu se svým vrahem, jenž ho donutil vypít smrtící dávku kokainu.

„Byl zavražděn, protože chtěl zveřejnit všechno na téma dopingu," uvedla již před lety do protokolu cyklistova matka Tonina.

Podle soukromého vyšetřovatele Francesca Marii Avata odpovídaly stopy na Pantaniho těle spíš rvačce, než pádu po předávkování. Policie prý navíc neprovedla forenzní analýzu láhve vody nalezené v hotelovém pokoji, ani v něm nezkoumala otisky prstů. A výsledky pitvy, kterou před deseti lety provedl lékař Giuseppe Fortuni, byly podle agentury ANSA dle italských zákonů po zveřejnění soudního verdiktu automaticky zlikvidovány.

Na základě nových materiálů, které podle Pantaniho rodinných příslušníků svědčí o tom, že se slavný Pirát stal obětí násilného trestného činu, italské úřady letos v srpnu případ znovu otevřely. Státní zástupce Paolo Giovagnoli v této souvislosti nevyloučil exhumaci cyklistových ostatků.

Reklama

Související témata: