Hlavní obsah

Konec kariéry nepřipouští. Handicapovaný cyklista Ježek chce už na jaře zase závodit

Praha

Bojovník. Handicapovaný cyklista Jiří Ježek, který v září utrpěl těžká zranění při karambolu na mistrovství světa v americkém Greenville, se chce už příští rok vrátit zpět do pelotonu. S ohledem na vážnost zranění přitom nebylo jisté, zda nebude muset ukončit svou sportovní kariéru.

Foto: archiv Jiřího Ježka

Jiří Ježek už opět trénuje, i když zatím jen doma na trenažéru.

Článek

Ježek utrpěl na letošním MS handicapovaných cyklistů těžká zranění ve finiši silničního závodu, kdy zhruba dvě stě metrů před cílem po kontaktu se soupeřem spadl na bariéru. Kovový plůtek českému závodníkovi doslova rozpáral hrudník a lékaři čtyřicetiletému cyklistovi museli odebrat část roztržené plíce, nahradit dvě rozdrcená žebra karbonovými implantáty a přišít utržený prsní sval. Ježek navíc utrpěl komplikovanou zlomeninu pažní kosti, kterou lékaři rovněž řešili operativně.

Rekonvalescence nejúspěšnějšího cyklisty paralympijské historie probíhala od prvopočátku velmi pozitivně, termín návratu ale nebyl jistý. Nyní vše nasvědčuje tomu, že by se Ježek na jaře mohl opět postavit na start. Šestinásobný paralympijský vítěz již začal vedle speciálních dechových cvičení a postupného zatěžování zlomené ruky také nabírat kondici jízdou na kole, byť zatím v domácím prostředí na trenažéru.

„Kvůli riziku pádu a vibrací od silnice můžu zatím jezdit jen doma na trenažéru, ale takový trénink je stejně nejefektivnější. Zvládnu zatím jen hodinu na lehké zátěži, ale právě v tom je velká výhoda tréninku doma. Na trenažéru si totiž mohu elektronicky nastavit jakoukoliv zátěž, díky čemuž nehrozí zbytečné přetěžování," poznamenal Ježek.

Reklama