Hlavní obsah

Chci se na Kilimandžáro vrátit s manželkou, vysnil si Kreuziger po ojedinělém teambuildingu

Pokoření nejvyšší hory Afriky jako nejlepší způsob utužení týmu před novou sezónou! Tak zněl pokyn generálního manažera cyklistické stáje Tinkoff-Saxo, do jehož řad patří i český závodník Roman Kreuziger. Nyní už polyká tréninkové dávky v sedle kola, ale zážitek z pokoření Kilimandžára zůstává zakořeněn hodně hluboko: „Tělo dostalo zabrat, ale bylo to nezapomenutelné."

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Roman Kreuziger (druhý zleva) s týmovými kolegy ze stáje Saxo-Tinkoff během teambuildingu před výstupem na Kilimandžáro.

Článek

Výstup na horu vysokou 5895 metrů zanechal v osmadvacetiletém rodákovi z Moravské Třebové hlubokou stopu. „Bylo to poměrně náročné. První dny jsme měli i smůlu na počasí," komentoval nedávný mimořádný sportovní výkon Kreuziger na svém serveru.

Elitní cyklističtí borci výstup zvládli během jediného týdne. „Jeden pátek jsem z Prahy odletěl, další pátek už jsem byl doma. Šli jsme dost rychle. I šerpové říkali, že od nás takové tempo nečekali. Normálně podle jejich slov trvá výstup o tři dny déle," vykládal Kreuziger.

Generální manažer týmu Bjarne Riis rozhodl, že teambuilding se bude týkat nejen závodníků, ale rovněž lidí z kanceláří stáje či masérů a členů podpůrného štábu. „Málokdo v cyklistice si dovolí to, co udělal Bjarne Riis, že vezme všechny lidi z týmu na takovou expedici. Ale on přesně ví, co dělá, tým z toho pak bude těžit celý rok. Našly se i hraniční situace, kdy třeba jeden nemůže a druhý ho tam dotlačí," popisoval Kreuziger, že o vypjaté situace nebyla nouze.

Celá expedice čítala přes 300 lidí. „Každý měl k dispozici svého šerpu," vysvětloval Kreuziger. Další lidé navíc chystali tábory a jídlo. Závodníci byli rozdělení do skupin, tudíž na Kilimandžáro nevystoupili společně.

„Když na vrchol vylezla naše skupina, akorát vycházelo sluníčko. Bylo to nádherné, i když foukal silný vítr a byla zima. Ale zdrželi jsme se jen chviličku. Říkali, že doporučené maximum je patnáct minut. Proto jsme rychle zahájili sestup dolů," líčil Kreuziger. „Ale byl to nádherný zážitek, který mi zůstane v hlavě na celý život. Rozhodně bych se nebránil tomu se tam ještě někdy vrátit, třeba s manželkou."

Potvrdil, že výprava plnila účel nejen psychologicky, ale i fyzický. „S vysokou nadmořskou výškou se každý z nás srovnával trochu jinak. Někdo měl problémy během výstupu, někdo zase při cestě dolů. Pro mě osobně bylo jednodušší jít nahoru než dolů. Tělo dostalo zabrat, ale byl to veliký zážitek," přemítal Kreuziger.

Nyní už je v plném tréninku na kole. „Začal jsem s přípravou sedmnáctého listopadu. Vozím se na silnici i horském kole, chodím do posilovny a na túry. Když jsem byl minulý týden v Itálii na Gardě, využíval jsem hlavně silniční kolo. Nyní v Česku je v permanenci zase horské kolo," vyprávěl Kreuziger, jehož už od soboty čeká první týmové soustředění. „Absolvujeme jej na Kanárských ostrovech. Během pobytu se budou chystat i závodní programy," prozradil Kreuziger.

Reklama

Související témata: