Hlavní obsah

Chlumský: V Kreuzigerově pasu jsou velké změny v krátkém rozmezí

Praha

Šéf exekutivy Antidopingového výboru ČR Jan Chlumský připustil, že křivky v biologickém pasu cyklisty Romana Kreuzigera obsahují poměrně velké výkyvy. Především s ohledem na to, v jak krátkém časovém období k nim docházelo. Nechce ale spekulovat, čím mohly být způsobeny, a předpovídat, jak celá kauza skončí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger.

Článek

Kreuziger v uplynulých dnech zveřejnil celou řadu dokumentů, které s jeho případem podezření z dopingu souvisejí. Ve snaze očistit své jméno nechal nahlédnout i do svého biologického pasu, aby potvrdil svá slova o tom, že hodnoty hemoglobinu a retikulocytů (vývojové stadium červených krvinek) nikdy nepřekročily vytyčené hranice. Tudíž, že nařčení ze strany Mezinárodní cyklistické federace UCI jsou lichá.

Chlumský ale nepřímo naznačil, že obavy ze strany UCI jsou do jisté míry pochopitelné. "Jsou tam určité velké změny v rozmezí několika dnů a týdnů," řekl v úterý ČTK Chlumský.

"To je to, co se nepozdává expertům na straně UCI, a zároveň to, co experti, které si naopak najal pan Kreuziger, zase obhajují. O to jde, to je to, co se bude řešit při arbitráži v Lausanne," poukázal Chlumský na řízení u Sportovního arbitrážního soudu (CAS), kam celý případ znovu dospěl. Na konečný verdikt si však musí všichni zúčastnění ještě nějaký čas počkat.

Kreuzigerem zveřejněná data už Chlumský viděl dříve. "Ne vše, je toho velká spousta a nelze to obsáhnout při mém pracovním vytížení, ale ta zásadní data ano," řekl Chlumský. Antidopingový výbor se zúčastnil jednání Rozhodčí komise Českého olympijského výboru, ale nikoliv s rozhodujícím hlasem.

Konečný ortel lze těžko odhadnout

Zda jde u Kreuzigera o zcela standardní křivku, která se zdá UCI i bez výkyvu mimo stanovené hranice podezřelá, nechtěl spekulovat. "Mohou být různé vlivy, které na tom mají nějaký podíl. Lidský organismus - jako každý jiný - podléhá různým vlivům. Teď jde jen o to, zda ty výkyvy jsou legální a farmakologicky vysvětlitelné, nebo zda k nim došlo po ilegálním zásahu," konstatoval Chlumský.

Kreuziger na svou obranu rovněž připustil, že přes deset let trpí nemocí štítné žlázy a pobírá substitutivní hormonální terapii, přičemž dávky jsou postupně zvyšovány a mají určitý vliv na krvetvorbu. O všem ale UCI po celou dobu dobře ví. "Potíže se štítnou žlázou a léčba tu křivku nějakým způsobem určitě ovlivňují, ale do jaké míry k tomu dochází a docházelo ve zmiňovaných letech, to je věc těch odborníků a daleko mimo náš obzor," připustil Chlumský.

Silniční profesionál stáje Tinkoff-Saxo čelí podezření kvůli hodnotám v biologickém pasu z let 2011 a 2012, kdy závodil za stáj Astana, jež se hned několikrát během své působnosti potýkala a potýká s dopingem. Jaký bude konečný ortel CAS, u níž UCI odvolání kvůli biologickému pasu dosud nikdy neprohrála - ale pokaždé kvůli překročeným hodnotám - nedokáže Chlumský odhadnout.

"Narazí na sebe dva expertní názory na té nejvyšší odborné úrovni. Těžko to předpovídat, jde o velmi komplexní a složitou věc. Jde o to, zda lze, nebo nelze normální cyklistikou a tréninkem dojít k takovýmto výkyvům. Přejme si jen, aby bylo rozhodnuto co nejdříve, ale přitom správně a spravedlivě," uzavřel Chlumský.

Reklama