Hlavní obsah

Štybar nebude na cyklokrosovém MS: Téměř mi tečou slzy, ale v Táboře nepojedu

Leuven

Zátěžovou a silovou zkoušku po dlouhé pauze zaviněné zraněními z několika pádů absolvoval ve čtvrtek český cyklista Zdeněk Štybar v testovacím centru při Bakala Academy v Belgii, které vedle stáje Omega Pharma Quick Step využívají i další sportovci z různých odvětví. A na základě výsledků se definitivně rozhodl, že nebude usilovat o čtvrtý titul mistra světa ze šampionátu v cyklokrosu, který se uskuteční 1. února v Táboře.

Foto: Michal Červený, www.mtbs.cz

Český cyklokrosař Zdeněk Štybar po .

Článek
Fotogalerie

Jakými výsledky pro vás testy skončily?

Ani jsem nemusel dělat test, abych věděl, že jsem na tom dost špatně. Vždyť jsem prakticky pět týdnů nedělal nic. A když si vezmu předchozí pauzu po Eneco Tour, jednalo se o nejdelší výpadek v kariéře. Když jsem v minulosti spadnul, maximálně jsem se odřel. Na podzim jsem vlastně zmeškal v součtu deset týdnů. Nyní se všechno musí dostat do starých kolejí. V pondělí letím na první soustředění. Doufám, že pak se nebude nic dít a budu moct trénovat.

Zranění už vás nijak nelimitují?

Na silničním kole mohu jezdit v klidu, tam mě operované rameno neomezuje. Problém nastává v okamžiku, kdy třeba přijedu k obrubníku a jen potřebuji kolo přizvednout. To prostě nedokážu. Ale do poloviny února bych měl být v relativně dobré formě.

Co nynější stav znamená směrem k únorovému MS v cyklokrosu?

Pravé operované rameno mě bolí. Při cyklokrosu si dávám kolo na pravé rameno, zvedám ho pravou rukou. O víkendu jsem na zahradě uklízel listí, zvedl jsem si na rameno hrábě a bolelo mě to. Neumím si představit, že bych si hodil na rameno kolo.

Takže je váš start vyloučen?

Forma není dobrá, rameno není ideální. Techniku na kros, rychlé starty, seskočení, kolo na rameni, to je třeba ladit. A nestačí týden. Když nebudu připravený bojovat o titul, nemá smysl startovat. Jen se účastnit bez šance na titul je pro mě nejhorší varianta. Kdyby byl šampionát kdekoliv jinde, vůbec bych start neřešil. Ale Tábor mi změnil kariéru. Přemýšlel jsem o řešení strašně dlouho. Pomalu mi tečou slzy, jenom když o tom přemýšlím a mám to vyslovit. Ale nemohu v Táboře jet, jen abych se účastnil. To je vyloučené. Navíc nechci riskovat další pád.

Jste pod tlakem vedení stáje? Existuje naděje, že rozhodnutí změníte?

Vedení mi nechává volnou ruku s podmínkou, že budu stoprocentně připravený na jarní klasiky. Vím, že nastal čas ukázat, proč jsem přestoupil na silnici, která je nyní mojí prioritou. Šanci na start dávám jedno procento. Je to hodně nepříjemná situace. Cyklokros je moje srdeční záležitost, moje první láska. Navíc bych měl jet v bílém dresu mistra světa. Ale prostě to nejde. Šlo o jedno z nejtěžších rozhodnutí mojí kariéry.

Reklama

Související témata: