Hlavní obsah

Mistrem republiky ve fourcrossu je Lukáš Tamme

ŠUMPERK

Cyklista týmu Author Praha Lukáš Tamme si vedl nejlépe ve čtvrtém závodu Českého poháru horských kol ve fourcrossu a zároveň si vybojoval titul mistra republiky v této náročné disciplíně. ženskou mistryní České republiky se podle předpokladů stala Jana Horáková. Čtvrtý závod letošního GelActiv 4X Cupu v Šumperku byl totiž současně vypsán také jako KONA 4X mistrovství republiky.

Foto: Sport.cz

Nový mistr ve fourcrossu Lukáš Tamme (uprostřed), vlevo druhý Michal Přibyl, vpravo třetí v pořadí Petr Mühlhans.

Článek
Fotogalerie

Proto byl program závodů netradičně rozdělen do dvou dnů, vše odstartovalo už v sobotu.  Vzhledem k většímu významu závodů se navíc organizátoři rozhodli trať částečně přebudovat, aby zvýšili její obtížnost. S ní si nakonec nejlépe poradili v hlavní kategorii Tamme a Horáková, jenž je stále ještě úřadující fourcrossová mistryně světa.

Sobotní odpolední program pustil na trať nejprve juniory a posléze i ženy. Prvně jmenovaní se o titul mistra republiky utkali poprvé v historii a jelikož se zde utkali jak zástupci hobby, tak elite kategorie, očekával se opravdu lítý boj. Historicky první juniorský titul pro sebe nakonec vybojoval Lukáš Měchura z Olympusu. Ženám jednoznačně kralovala Jana Horáková (RB), která za sebou s přehledem nechala trojici finálových sokyň v pořadí Romana Labounková, Lenka Koutná a Katarína Tóthová.

Krátký návrat Tatarkoviče

Na elitní soupisce v Šumperku chyběl Michal Prokop, který se toho času nacházel na prestižních závodech King of The Mountain v USA, které podle posledních zpráv také vyhrál, a tak se dal očekávat ostrý konkurenční boj zbytku elity. Absence bohužel postihla i stále zraněného Michala Marošiho, a do Šumperka nedorazil ani další elitní rider Vlasta Hynčica, který dal přednost sjezdovému poháru na Slovensku.

Naopak po delší odmlce, kterou mu nedobrovolně způsobilo zranění ze Světového poháru v Brazílii, si na sever Moravy přijel zazávodit Kamil Tatarkovič. Jenže vypadl hned v první jízdě po nepovedeném startu. Naopak roli favoritů potvrzovala dvojice Tamme, Slavík, která se po zásluze stala také první finálovou dvojkou. Ze druhé části pavouka si pak sítem dvou jízd cestu do finále proklestila dvojice Michal Přibyl a Petr Mühlhans.

Slavík spěchal na rentgen

Finálová jízda byla ale hned od startu v režii Lukáše Tammeho, který nenechal nic náhodě a poprvé se tak stal novopečeným mistrem republiky pro rok 2005. Za ním ale probíhala poměrně ostrá bitva, která nakonec skončila ne zcela šťastně pro Tomáše Slavíka, který hned po vyhlášení pospíchal na RTG s podezřením na zlomený malíček. Stříbro tedy nakonec bral Michal Přibyl (Haro Katmar) a bronz Petr Mühlhans (BMX Mariánské lázně).

Finálový závod GelActiv 4X Cupu se pojede 18. září 2005 v Litoměřicích a vy jste na něj samozřejmě srdečně zváni.

Muži:
1. Tamme (AUTHOR Praha), 2. Přibyl (HARO TIOGA 661 KATMAR Team), 3. Mühlhans (BMX Mariánské Lázně), 4. Slavík (GT CZECH Team), 5. V.Novák (TBB BIKE Team), 6. Jirka (HARO TIOGA 661 KATMAR Team).
Průběžné pořadí ČP:
1. Prokop (AUTHOR)150
2. Tamme139
3. Slavík80
4. Přibyl73
5. Měchura (BMX&4X Team Olympus)54
6. Mühlhans50
7. Karlík (CYKLO Jiřička Č.Budějovice)47
8. V. Novák41
Ženy:
1. Horáková (RB), 2. Labounková (TJ KOVO Praha BMX), 3. Koutná ("04"), 4. Tóthová (F.A.S.T.- CYKLOADAM), 5. Válková (NORCOBIKES), 6. Votavová (DOOKIE Bike Team).

Reklama

Související témata: