Hlavní obsah

Štybarův problém je, že by pořád trénoval, říká cyklistův trenér

Radek Malina (Leuven)Právo

Bitvy o vteřiny, body a góly v podání hvězd, jejichž těla jsou samý sval, nabízejí výjimečnou podívanou. Vrcholné výkony jsou ale dnes už bytostně spjaty s vědou. Však také slogan Bakala Academy v belgickém Leuvenu zní: Místo, kde se věda potkává se sportem.

Foto: Radek Malina, Právo

Zdeněk Štybar během testů v Bakala Academy.

Článek

Budova má kruhový půdorys, otevřený střed je zatravněný. Vše symbolizuje kolo, pohyb, dynamiku a rovnováhu. Stěny zdobí fotografie úspěšných sportovců využívajících zdejší zázemí či dresy šampiónů.

Cyklokrosaře Štybara, polského silničáře Kwiatkowského, belgické fotbalové reprezentace i Alžířana Makhloufiho, jenž získal zlato na OH v Londýně v běhu na 1500 metrů.

Nechybí motivační citáty, jejichž autory jsou třeba Einstein či Gándhí. „Nemůžeš očekávat vítězství a připravovat se na porážku," stojí tak kupříkladu na prosklené stěně.

V akademii jsou pokoje, které jsou pojmenovány po nejvyšších horách kontinentů: Mont Blanc, Kilimandžáro, Mount Everest... Samozřejmostí je možnost nastavení teploty či vlhkosti vzduchu podle místa konání příštího závodu. Nedílnou součástí Bakala Academy, kterou vybudoval český majitel cyklistického týmu Omega PharmaQuick Step Zdeněk Bakala, jsou prostory se saunou a ledovou vodou, pro stabilizační cvičení, masáže či špičkově vybavená ordinace, kde je možné pomocí tomografu zjistit třeba i lámavost kostí...

Špičková zařízení i pro amatéry

Středobodem akademie je ale sál pro testování výkonnosti. Jsou tu ergometry pro cyklisty, veslaře, kajakáře či běžce. „Jsme tu nejen pro kluky z Omegy, ale pro kteréhokoliv sportovce," líčí Štybarův osobní trenér profesor Peter Hespel. Však do Bakala Academy před letošním fotbalovým MS dorazila belgická reprezentace a zařízení se pyšně hlásí k otevřenosti i vůči amatérům.

Klíčovými službami jsou testování výdrže a výkonu. Mezi sportovci se pohybují odborníci, kteří se zabývají mentálním tréninkem, výživou, biomechanikou, cvičením v extrémních podmínkách... Když Zdeněk Štybar absolvoval testy, lékař mu každých osm minut odebíral krev, zvyšoval zátěž na ergometru, permanentně měřil tepovou frekvenci i hladinu laktátu.

Český cyklista si pak naměřené údaje velmi důkladně procházel. Po sezóně plné karambolů má daleko k optimální výkonnosti. „Že nemám formu, vím ale i bez testů. Šlo hlavně o shromáždění dat pro porovnání v dalších týdnech," vysvětluje. „Za šest týdnů uděláme testy znovu, pozorujeme vývoj výkonnosti," dodává cyklistický trenér Koen Pelgrim. „Už před vánočními svátky budu mít úplně jiná čísla. Forma se z nuly hodně rychle zvedá," ujišťuje Štybar.

Místo čtyř hodin jede pět

Jeho osobní trenér Hespel se jen usmívá. „Zdeněk je maniak na čísla. Většina sportovců výsledky znát nechce nebo jen povrchně, on je přímo hltá. Jeho největším problémem je, že by pořád trénoval. Marně mu vysvětluju, že stejně důležitý jako příprava je i odpočinek. Připravím mu trénink na čtyři hodiny a on jede pět," krčí rameny.

Štybar se tváří provinile. „Je fakt, že když přijedu na konci tréninku k rozcestí, ze kterého můžu zvolit cestu domů trvající třicet minut nebo hodinu, vyberu delší variantu," culí se. Však ho trenér dávno prohlédl. „Peter se mi přiznal, že mi před vrcholy sezóny dává do rozpisu o půl hodiny míň, abych se dostal na potřebnou normu. Věděl, že si třicet minut přidám," vykládá Štybar. Důvod, proč porušuje trenérova nařízení, přejde s pokrčením ramen: „Jsem tak naučený už od dětství."

Není divu, že se svým přístupem spřádá plány o účasti na slavném havajském závodě Ironman. „Je to sen, který snad naplním na konci kariéry. Cyklistika je můj denní chleba, s běháním nebude problém. Jen plavání budu muset natrénovat."

Reklama