Hlavní obsah

König poznává v elitní stáji nepoznané. Dokonce i učitelku vítězného chování tam mají

Praha

Už jen hodiny ho dělí od chvíle, kdy na sebe bude moci oficiálně obléknout dres elitní stáje Sky a vyrazit v něm na silnici. Na Mallorce a na Nový rok k tomu. „Bude to něco výjimečného. Možná i proto ta až neskutečná mentální síla, kterou v sobě cítím,“ přiznává Leopold König, sedmý muž celkové klasifikace posledního ročníku Tour de France a novic ve službách britské cyklistické superstáje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Leopold König

Článek

Varovali ho. Tvrdili, že v nové stáji ho nečeká nic jiného, než diktát. Že v týmu Sky panují tak tvrdé manýry, že se bude až divit a dost možná i litovat rozhodnutí změnit barvy.

„Zvenku to možná tak vypadá, ale podle mého to není pravda. Soudím alespoň podle toho, co jsem měl zatím možnost poznat. Při teambuidlingu na jihu Anglie ve Weymouthu, během  prosincového soustředění na Mallorce a teď zase," vyvrací Leopold König domněnky a dohady, jež jeho novou stáj obklopují.

S tvrdým diktátem se nesetkal

„Šéfové člověka nasměrují, ale nechají na něm, aby si vybral a sám se rozhodl. I závodníkovu motivaci přitom berou v potaz. Byl to ostatně i můj případ, neboť už během prvního soustředění na Mallorce se mě přímo zeptali, zda chci jet v úvodu sezóny sám na sebe. Netajil jsem, že bych chtěl mít začátek přece jen trochu volnější a oni můj názor respektovali," prozrazuje nejlepší český silničář první zkušenosti s vedením stáje Sky.

Hodně početným, neboť jen realizační tým tvoří na čtyřicet lidí. Sportovní ředitelé, kteří před každým tréninkem sedí s jezdci dvacet minut na poradě, při níž se probírá profil tratě, složení skupin či třeba intervaly.

„A když trénink skončí, zavřou se třeba i na tři hodiny a výsledky tréninku analyzují a radí se, co a jak dál. Pro mě je to něco úplně nového. Vůbec netuším, o čem se mohou tak dlouho bavit."

Nové je pro Königa i množství tréninkových kilometrů, jež už má v nohách. „Už jsem našlapal o čtyři tisíce víc než v loňském roce. Dobrovolně jsem si totiž prodloužil předvánoční pobyt na Mallorce, abych toho stihl co nejvíc, takže teď mám najeto něco kolem sedmi tisíc. Ale srovnání s loňským rokem není zase až tak směrodatné, protože to jsem laboroval se zraněným kolenem a v prosinci jsem vlastně netrénoval."

Psycholog, ale třeba i mentorka

Kromě sportovních ředitelů tvoří realizační tým stáje Sky spousta dalších specialistů, na něž nebyl v předchozím působišti zvyklý. Nejen trenéři, fyzioterapeuti a maséři, ale třeba i psycholog, ba dokonce i slečna, která učí závodníky vítěznému chování.

„Už jsem s nimi měl také jednu schůzku. A strašně zajímavou. S postoji a myšlenkami týmového psychologa jsem se zatím setkával jen v knížkách, jež jsem četl, teď jsem je sám vyslechl a získal na cyklistiku zase jiný pohled. Jde o drobné detaily, které ovšem mohou v desetinkách procent rozhodovat o úspěchu," svěřoval se elitní český silničář.

Stejně zajímavá je ovšem i role slečny učící cyklisty stáje Sky vítěznému chování. „Je mezi námi spousta mladých talentovaných kluků, kteří se ovšem bojí vyhrávat. A ona je strachu zbavuje a učí je, jak vítězit."

Je toho ale daleko víc, co Königa v elitní britské superstáji překvapuje. „Poslali mi třeba domů věci na novou sezónu a já napočítal přes sedm set kusů oblečení. Na takové kvantum abych si pořídil nový byt," přiznal se smíchem. Stejně tak ho zarazily některé tréninkové metody...

„V sedm ráno nás kupříkladu vyhnali na trenažer. Bez snídaně, před šestihodinovým tréninkem, který nás čekal v kopcích. Nebylo mně úplně nejlépe, protože v tu chvíli jsem si naplno uvědomil, jak těžká řehole mě čeká. Ale právě proto jsem si tento tým vybral."

Jednou jako lídr, jednou jako superdomestik

Než pro Königa začne koncem ledna jednorázovými závody na Mallorce nová sezóna naostro, bude mít v těle o další čtyři tisíce kilometrů víc. A pak už to půjde ráz na ráz. Po Mallorce start v etapovém závodě Kolem Ománu a ...

„ ...a o dalším programu zatím nesmíme mluvit," zdráhá se König třeba jen naznačit, na jakém kalendáři je s vedením stáje domluvený. „Jsem s ním ale maximálně spokojený," vypadne z něho po chvíli váhání a přece jen prozradí, že by v nové sezóně měl poprvé v životě startovat na dvou podnicích Grand Tours.

„Jednu Grand pojedu jako lídr, druhou jako superdomestik. Představuje to pro mě obrovskou výzvu a možnost posunout se v kariéře o krok dál. Vždyť na první se toho hodně naučím, na druhé ještě víc," pochvaluje si a jen tak mimoděk utrousí, že profilem trati by mu mělo v nové sezóně víc vyhovovat Giro d´Italia než Tour de France, na níž dojel v letošním roce na senzačním sedmém místě.

„Sestava týmu pro Tour se určuje až tři týdny před startem, ale za příznivé konstelace a v optimální formě bych se na ni mohl zase objevit," naznačuje König, že by se mohl na místo největšího úspěchu své dosavadní kariéry zase vrátit.

Reklama