Hlavní obsah

Český pohár horských kol vyhráli Spěšný a Havlíková

BRNO

Český pohár horských kol TOI TOI XC Cup se o víkendu po roce vrátil do Brna, kde se tentokrát mělo rozhodnout o jeho celkových vítězích. Organizátoři vytyčili opět poměrně náročný, pět a půl kilometru dlouhý okruh, v němž nechyběly náročné výjezdy a technické sjezdy. Prvenství si nakonec v hlavních kategoriích zajistili Milan Spěšný a Pavla Havlíková.

Foto: Sport.cz

Celkový vítěz Českého poháru Milan Spěšný.

Článek

Předvečer finálového závodu byl ještě zpestřen Mistrovstvím republiky štafet. V tomto závodě jedou tříčlenná družstva, za každé startuje junior, juniorka/žena a eliťák/U23, každý z nich jede jedno kolo a v cíli předává štafetu dalšímu. Výrazně v převaze byla oranžová barva teamu Scanie Apache, za kterou jely hned čtyři trojice. Jedna z nich - Brož, K.Bohatá, Eberl nakonec slavila vítězství.

Startovní pole juniorek bylo ochuzeno o Terezu Huříkovou, která se v Livignu, dějišti letošního mistrovství světa, připravuje na svůj závod. Naopak nechyběly sestry Verona a Johana Šovčíkovi, přičemž prvně jmenovaná ovládla závod od startu do cíle. V celkovém pořadí pak  přeskočila právě dosud vedoucí Huříkovou, která se tak musí spokojit s druhým místem.

V juniorech se očekával velký souboj o celkové prvenství mezi Grohem a čerstvým mistrem republiky Sáblíkem, kteří měli při škrtnutí dosud nejhoršího výsledku stejný počet bodů! Nejrychlejší start však měl Grohův týmový kolega Aleš Brož a s menším náskokem jezdil po většinu závodu na čele. Rozhodovalo se až  v posledních pár stech metrech, kdy měl Brož nejvíce sil a zaslouženě zvítězil. K celkovému prvenství v poháru stačilo Grohovi čtvrté místo, Sáblík skončil šestý.

Závod žen nepřinesl žádné drama ve smyslu bojů o pozice. Pavlu Havlíkovou záhy potkaly drobné technické potíže, čehož využila Chmurová a od té doby neustále zvyšovala svůj náskok. Po hodně dlouhé době si pak vychutnala vítězství. Pavla Havlíková viděla cíl jako čtvrtá, což jí bohatě stačilo na vítězství v poháru. Dnešní závod jí ale příliš nesedl: " Ze začátku se mi jelo skvěle, pak jsem ale spadla já, později řetěz a v závěru už nebyly síly."

Vrcholem dne a vlastně i celého letošního TOI TOI XC Cupu byl závod eliťáků. Průběžný lídr, Milan Spěšný, měl poměrně slušný bodový náskok a na celkové vítězství mu stačilo umístit se do 6. místa. Respektive dokonce do 10., protože jeho největší soupeř, Tomáš Vokrouhlík byl nucen kvůli střevním potížím zůstat doma. Zato Pavel Boudný měl velkou motivaci, vyhrát na domácí půdě stejně jako loni a ještě si o něco polepšit v celkovém pořadí.

Závod se jel na sedm okruhů plus zaváděcí kolo. Po něm se na čele utvořila zhruba sedmičlená skupinka závodníků, ve které jeli i oba  hlavní soupeři. Skupinka se ale během prvního kola roztrhala a pak už jezdili bikeři většinou osamoceně. Dopředu se dostali Pavel Boudný a Radim Kořínek, za nimi se na dohled drželi Filip Eberl spolu s Jiřím Friedlem. Milan Spěšný okupoval čtvrtou příčku.

Dvě kola před cílem začaly Kořínka chytat křeče, musel zvolnit a Boudovi se naskytla šance pro finální nástup. Využil toho a v posledních dvou kolech už si jen hlídal vytvořený náskok. Eberl se posunul na třetí místo, Spěšný se držel čtvrtého, což mu nakonec stačilo na celkové vítězství v TOI TOI XC Cupu.

"Dneska jsem to jel z plného tréninku, takže jsem počítal s tím, že to nebude úplně ideální. Ale nakonec se mi nejelo tak nejhůř, jsem rád, že to tak dopadlo," řekl v cíli absolutní vítěz.

Muži Elite (33 km):
1. Boudný (Dream Bikes HP Promotion) 1:42:35, 2. Kořínek (Česká spořitelna) -51, 3. Eberl (Scania Apache Kolín) -1:47, 4. Spěšný (Merida team) -4:05, 5. Vlach (Merida team) -4:06, 6. Zelený (Dream Bikes HP Promotion) -4:21.
Konečný stav Českého poháru:
1. Spěšný347
2. Boudný335
3. Vokrouhlík (Česká spořitelna)310.
Ženy (24 km):
1. Chmurová (Max Cursor) 1:31:58, 2. Bohatá (Scania Apache Kolín) -1:09, 3. Němcová (Pells Bike) -2:27, 4. Havlíková (Kooperativa) -4:22.
Konečný stav Českého poháru:
1. Havlíková347
2. Němcová328
3. Bohatá303.

Reklama