Hlavní obsah

Kulhavý zůstává u horských kol i ve 30, byť už je legendou

Jako biker už Jaroslav Kulhavý vyhrál všechny nejcennější trofeje, a proto již řadu let zvažuje přechod k silniční cyklistice. Minimálně do nadcházejících olympijských her v Riu de Janeiro, kde by měl napřesrok obhajovat zlato z Londýna, však mistr světa a celkový vítěz Světového poháru z roku 2011 zůstane u horských kol. Jezdec, který 8. ledna oslaví třicetiny, tak může ještě posílit svou pozici jedné z největších hvězd disciplíny cross country.

Foto: Radek Malina

Jaroslav Kulhavý

Článek

"Je to poslední dílek do mé sbírky. Vážím si toho i kvůli té kombinaci, která není tak obvyklá," řekl Kulhavý poté, co loni ke svým titulům přidal i zlato z mistrovství světa v maratonu. Je rovněž dvojnásobným evropským šampionem a juniorským mistrem světa i Evropy, vyhrál též náročný etapový závod dvojic Cape Epic.

"Postupem času z člověka ty úspěchy opadají a pak zase před sebou vidí další cíle. V polovině poolympijské sezony už bylo zlato z Londýna zapomenuté, nebyla to pro mě zrovna moc povedená sezona a chtěl jsem se zase vrátit mezi nejlepší. Cíle jsou vždycky nějaké," prohlásil všestranný cyklista, který vedle horských kol startuje i v silničních a cyklokrosových kláních.

Rodák z Ústí nad Orlicí začal se závoděním jako jedenáctiletý, poprvé na sebe výrazněji upozornil v roce 2003, kdy se stal juniorským mistrem světa i Evropy. O čtyři roky později vybojoval medaile z MS a ME i v kategorii do 23 let a na vrcholných podnicích postupně vylepšoval česká maxima v závodech horských kol. Mezi absolutní elitu se dostal díky stříbru ze světového šampionátu 2010 v Mont St. Anne.

Kulhavý se chce vrátit do první pětky

Následující sezónu závodník stáje Specialized Racing zcela ovládl, když ke zlatům z mistrovství světa a Evropy přidal i triumf v celkovém hodnocení Světového poháru. V olympijském roce tolik nezářil, nicméně na hrách v Londýně svedl ve finiši úspěšný souboj se Švýcarem Ninem Schurterem a stal se třetím českým či čs. olympijským cyklistickým šampionem po Jiřím Dalerovi a Antonu Tkáčovi.

V posledních dvou letech se trojnásobný vítěz domácí ankety Král cyklistiky Kulhavý potýkal s různými zdravotními problémy, přesto opakovaně potvrdil příslušnost ke světové špičce. I s výhledem na blížící se olympiádu by svěřenec Viktora Zapletala rád znovu zaútočil na nejvyšší příčky.

"Dříve jsem byl vždy v první pětce. Chtěl bych se tam vrátit a dojíždět vepředu. Před olympiádou je důležité jezdit s klukama v čele, vyhrát i nějaký závod Světového poháru, abych věděl, že jsem schopen závod vyhrát. Jen doufám, že už nepřijdou žádná další zranění," přeje si milovník rychlých aut a spánku.

Reklama