Hlavní obsah

Cyklistická unie řeší, co s Armstrongem

PAŘÍŽ

I když americký cyklista Lance Armstrong po letošním sedmém triumfu na Tour de France ukončil kariéru, údajný dopingový nález z roku 1999, pro něj možná bude mít dohru. Mezinárodní cyklistická unie UCI zjišťuje, zda je v jejích pravomocích legendárního jezdce případně dodatečně potrestat. Armstrong jakoukoli spojitost s dopingem odmítá.

Článek

Podle mluvčího UCI Enrika Carpaniho bude mít vedení světové cyklistiky jasněji za dva až tři dny. "Naši právníci zkoumají, jaké jsou možnosti. Pak vydáme oficiální stanovisko," uvedl Carpani podle německé agentury DPA.

Ředitel Tour de France, při které Armstrong před šesti lety údajně porušil pravidla užitím hormonálního prostředku EPO, mezitím slavného Američana obvinil, že podváděl celý sportovní svět. V dnešním rozhovoru pro l'Equipe francouzskému listu poděkoval za to, že v úterý fakta o pozitivních výsledcích šesti Armstrongových testů zveřejnil. Vzorky byly podle deníku vyhodnoceny až loni, v roce 1999 ještě nebylo možné EPO v těle sportovců odhalit.

Ověřená vědecká fakta

"Poprvé mi někdo ukázal, že Armstrong měl v těle EPO, a nejde jen o dohady nebo pomluvy. Tohle jsou ověřená vědecká fakta," uvedl Leblanc, který nyní čeká vysvětlení od Armstronga. "Míč je na jeho straně hřiště. Proč, jak, od koho? Dluží nám vysvětlení a všem ostatním, kdo sledují Tour," prohlásil šéf slavného závodu.

Armstrong je podle svých spolupracovníků doma v texaském Austinu a nehodlá se k věci dál vyjadřovat. V původním komentáři na své internetové stránce vinu popřel a označil l'Equipe za bulvár.

Do aféry se vložila Světová antidopingová agentura WADA. Její šéf Dick Pound vyzval UCI a americkou federaci, aby se obviněním začaly zabývat. Laboratoř v Chatenay-Malabry slíbila, že zástupcům WADA poskytne veškerou dokumentaci. Pound už v úterý prohlásil, že jeho organizace Armstronga nemůže nijak potrestat, ale hodlá přispět k odhalení pravdy.

Pozitivních výsledků bylo asi patnáct

Podle francouzského ministra sportu Jeana-Francoise Lamoura nebude možné Armstronga nijak trestat, protože k dispozici jsou už jen vzorky pro takzvaný kontrolní test. První vzorky byly použity k analýze v roce 1999. "Pokud jsou informace v l'Equipe pravdivé, je to pro cyklistiku velká rána," řekl Lamour rozhlasové stanici RTL.

Při dodatečném otestování vzorků z Tour v roce 1999 se objevilo více pozitivních výsledků na EPO. Podle šéfa francouzské antidopingové laboratoře Jacquese de Ceaurrize jich bylo minimálně patnáct.

Žlutý sedmilhář

Úterní článek v l'Equipe vyvolal velký ohlas po celém světě a zejména v cyklistických velmocích. List Bild dnes napsal, že Německo možná mělo mít o čtyři vítězství na Tour více. Jan Ullrich totiž skončil v letech 2000, 2001 a 2003 druhý za Armstrongem, loni ho napodobil Andreas Klöden. "Teď vidíme jeho závodění jinýma očima. Vlastně by neměl startovat, protože by byl potrestán," uvedl Bild v materiálu nazvaném "Žlutý sedmilhář".

Bez ohledu na další vývoj kauzy amerického cyklistu kritizují i francouzské noviny. "Mýtus je u konce, pravá tvář Lance Armstronga byla odhalena. Největší šampion v dějinách cyklistiky čelí obvinění z dopingu," napsal Le Parisien.

Španělský El País vidí Armstrongovu situaci jako bezvýchodnou. "Nemá možnost se bránit, protože šest let staré A vzorky už neexistují," uvedl list.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články