Hlavní obsah

Štybar se ještě pořád budí bolestí, ale už vyhlíží klasiky

Radek MalinaSport.czPrávo

Rok plný zdravotních potíží, kvůli nimž dokonce nebude obhajovat zlato na cyklokrosovém MS v Táboře, je minulostí. Český cyklista Zdeněk Štybar se aktuálně chystá ve španělském Calpe s kompletním týmem Etix Quick Step na novou sezónu.

Foto: Profimedia.cz

Cyklista Zdeněk Štybar ve španělském Calpe.

Článek

„Společné soustředění je skvělé, protože mám k dispozici maséra, mechaniky a vše je skvěle zařízené. Největší výhodou jsou pak tréninky ve skupině. I když je fakt, že někdy hodně bolí. Už jsme jeli i šest hodin přes všechny kopce, které jsou v dosahu. Na konci dne jsme měli nastoupáno 3200 metrů," vykládal Štybar pro supercycling.cz.

Sám vyrazil ještě s předstihem hned po Vánocích najíždět kilometry na Mallorku, protože po peripetiích z minulé sezóny začal s tréninkem později. Nejprve totiž v srpnu po děsivém pádu při Eneco Tour utrpěl vážná zranění v obličeji a přišel o start na Vueltě. Po uzdravení pak v říjnu upadl během cyklokrosového závodu tak smolně, že musel s pravým ramenem na operaci.

„Myslel jsem si, že v tuto chvíli už budu v klidu a nic mě nebude bolet, ale ráno se budím bolestí. A když ruku přeležím, tak rameno cítím. Ale do začátku sezóny zbývá měsíc, tak snad se to zlepší. Pořád dělám nějaká stabilizační cvičení," vyprávěl Štybar.

Prvním testem závod Kolem Murcie

Rozhodnutí zrušit start na cyklokrosovém šampionátu si pochvaluje, neboť zdravotní limity si okusil ve Španělsku na vlastní kůži. „Jednou mi kluci neukázali díru na silnici, musel jsem přes ni přeskočit a deset kilometrů jsem se z toho oklepával. Měl jsem pravou ruku svěšenou podél těla, protože jsem nebyl schopen udržet řídítka," přiznal.

Prvním ostrým testem pro 29letého borce bude v polovině února závod Kolem Murcie. Úvodní část sezóny pak vyvrcholí účastí na slavné klasice Paříž–Roubaix. „Ve srovnání s předešlými sezónami vynechám etapová klání v Kataru a Ománu. Čas, který bych ztratil cestováním, využiju k dobrému tréninku," vysvětloval Štybar.

Jeho doménou v daném období by měly být klasiky. „Pojedu všechny. Het Nieuwsblad, Kuurne, San Remo, Harelbeke, Wevelgem, Flandry a Roubaix. Všichni se mě ptají, na kterou se budu koncentrovat. Já bych nejraději vyhrál všechny, ale těžko něco plánovat," usmál se Štybar.

Klasiky má rád. „Kočičí hlavy" a mnohdy děsné počasí jej nestraší. „Nemohu říct, že bych se na kostkách cítil špatně. Jedu uvolněně, závody na nich mi sedí. A psí počasí mi nevadí. Jednou bych chtěl jet Paříž–Roubaix v dešti," zasnil se.

Zda se po roční pauze vrátí na některou z Grand Tours, zatím není jasné. „Vedení stáje chtělo případný start na Giru, Tour či Vueltě řešit, ale já se koncentruju na nynější část sezóny. Hned den po Roubaix se vše doladí," uvedl Štybar, jenž s manželkou očekává narození prvního potomka. „Moc se těšíme, ale Ine se dost trápí. Pořád je jí špatně. Už osm týdnů leží v posteli a těhotenství zatím snáší dost blbě," líčil.

Reklama