Hlavní obsah

Obviněný Armstrong považuje Leblancovy závěry za předčasné

CHICAGO (USA)

Americký cyklista Lance Armstrong se ostře ohradil proti středečnímu vyjádření ředitele Tour de France Jeana-Marie Leblanca. Jeho slova o jasných důkazech o nálezu zakázané látky EPO a Armstrongovi jako podvodníkovi označil za předčasné.

Foto: ČTK

Lance Armstrong

Článek

Francouzský list l'Equipe v úterý přišel s informací, že dodatečná analýza kontrolního vzorku Armstrongovy moči z Tour de France 1999 odhalila přítomnost krevního dopingu EPO. Ten před šesti lety testy najít nedokázaly.

Sedminásobný vítěz Tour znovu prohlásil, že zakázané látky nikdy neužíval, a k celé kauze se podrobně vyjádřil na středeční telekonferenci z Washingtonu. Cyklistickou legendu ředitel nejtěžšího závodu na světě Leblanc rozčílil, protože pozitivní dopingový nález bere jako fakt.

S šéfem Tour de France si Armstrong osobně promluvil. "Hovořil jsem s ním půl hodiny a nic z toho mi osobně neřekl. Ale je předčasné tvrdit, že jsem podvedl fanoušky. Procházel jsem spoustou dopingových testů, máme k dispozici vzorky A i B ze sedmi let, nejenom B vzorky z jednoho roku. Všechny byly negativní," hájil se Armstrong.

Armstrong zpochybňuje kvalitu vzorků

Třiatřicetiletý bývalý závodník, jenž bezprostředně po letošní Tour ukončil kariéru, navíc zpochybňuje kvalitu vzorků, které byly sedm let uchovávány ve zmraženém stavu. "Když jsem ty vzorky odevzdával, žádné EPO tam nebylo. Za to ručím," trval na své nevině.

Za vším podle něj stojí jen snaha l'Equipu o zvýšení prodejnosti. "Myslím, že to už chvíli plánovali. Podle mě by s tím rádi přišli před začátkem Tour, nebo v jejím průběhu, ale z nějakého důvodu se to opozdilo. Všechno je to jenom o prodeji novin a tohle ty noviny prodává," uvedl Armstrong.

Zatím si není jistý, zda kvůli údajně nepravdivým obviněním podá na francouzský sportovní list žalobu. "Soudní proces by mě přišel na jeden a půl milionu dolarů a stál by mě rok života. Znám spoustu lepších věcí, které udělat s milionem a půl a jak strávit svůj čas. Ale musím si to ještě rozmyslet," dodal.

Reklama