Hlavní obsah

Tour de France zavítá v roce 2016 opět také do Andorry

Andorra la Vella

Slavný etapový závod Tour de France se v roce 2016 pojede opět po odmlce také na území Andorry, která patří mezi nejmenší země Evropy. Do knížectví v srdci Pyrenejí zavítá Stará dáma po sedmi letech, celkově pak popáté v historii.

Foto: Radek Malina, Právo

Prostor cíle je už hodiny před finišem každé z etap Tour de France obsazen tisícovkami fanoušků.

Článek

Jak dnes prozradil šéf závodu Christian Prudhomme společně s andorrským ministrem turismu a životního prostředí Francescem Campem, Tour setrvá na území knížectví tři dny, přičemž jedna etapa tam bude končit a další začínat. Mezi nimi pak bude den volna.

Prudhomme sice nenabídl žádné další detaily, ale s ohledem na polohu Andorry, jejíž průměrná nadmořská výška je 1996 metrů, mohou cyklisté čekat náročný den v sedle. Zakusí ho i ti, kteří se zúčastní letošní Vuelty, neboť rovněž tento závod ze skupiny Grand Tours zamíří do Andorry na tři dny.

Tour začne příští rok na proslulém ostrově Mont-Saint-Michel s magickým klášterem. Ve Francii bude mít začátek po dvou ročnících se startem závodu, jenž je nazývaný jako Grand Départ, jinde v Evropě. Loni se tak stalo v britském Leedsu, pro letošek byl vybrán nizozemský Utrecht. Trať pro rok 2016 bude oficiálně zveřejněna 20. října při ceremoniálu v Paříži.

Reklama

Související témata: