Hlavní obsah

Za Armstronga se postavila americká federace

Americká cyklistická federace se nebude nijak zabývat obviněním Lance Armstronga z dopingu, které proti sedminásobnému vítězi Tour de France vznesl list l'Equipe. Naopak vedení federace se za jezdce postavilo a označilo tvrzení francouzského listu za naprosto nedůvěryhodná.

Článek

"Absurdní je silné slovo, ale v tomhle případě sedí. Lance patřil k nejčastěji testovaným sportovcům v historii a vždy z toho vyšel čistě," řekl agentuře AP výkonný ředitel organizace USA Cycling Gerard Bisceglia.

L'Equipe v úterý napsal, že v Armstrongových vzorcích z Tour v roce 1999 byly při nedávných rozborech odhaleny stopy hormonálního prostředku EPO, které před šesti lety ještě nebylo možné objevit. "Tohle testování roky starých vzorků novými technologiemi nemá žádnou váhu. Nejhorší je, že Lance se nemůže bránit. Zveřejnění těchto domnělých výsledků nás vyděsilo a budeme Lance podporovat, ať už se rozhodne bránit jakýmkoli způsobem," prohlásil Bisceglia.

Armstrong zvažuje žalobu

Armstrong zatím neoznámil, zda na někoho podá žalobu. V minulosti už se soudní cestou bránil šíření knihy "L.A. Přísně tajné - Tajemství Lance Armstronga", jejíž autoři ho rovněž obvinili z dopingu.

Ve čtvrtečním pořadu Larryho Kinga na televizní stanici CNN však bývalý cyklistický šampion uvedl, že francouzské laboratoři vůbec nevěří. "Nějaký chlapík v Paříží, nějaký Jean Francois, otevře váš vzorek a otestuje to. Nikdo u toho není, neexistuje žádný protokol. A pak vám zavolají z novin a řeknou vám: Dozvěděli jsme se, že jste měl šest pozitivních testů na EPO. Od kdy noviny řídí sporty?" řekl rozhořčený Armstrong, jenž po letošním triumfu na Tour ukončil kariéru.

I když ho článek v l'Equipe rozčílil, nijak se prý kvůli rozpoutané aféře netrápí. "Můžu jen vystoupit a říct svou verzi. A to jsem udělal. Poté, co to vyšlo, spím naprosto v klidu a nemám problém podívat se do zrcadla," uvedl slavný jezdec, který před svou rekordní vítěznou sérii prodělal léčbu rakoviny.

Aféra před sedmi lety

Zpětné testování vzorků by mohlo způsobit ještě větší skandál. Podle šéfa laboratoře v Chatenay-Malabry bylo analyzováno také 70 vzorků z Tour v roce 1998 a 40 z nich mělo pozitivní výsledek. "Ale pozor, to neznamená, že dopovalo tolik jezdců," řekl listu Süddeutsche Zeitung.

Před sedmi lety na Tour vypukla velká dopingová aféra kolem stáje Festina, u jejíchž členů bylo nalezeno množství zakázaných látek. Po tomto skandálu začalo ve Francii velké tažení proti dopingu zejména v cyklistice.

Po každé etapě na Tour podstupuje kontrolu několik jezdců včetně vítěze etapy a vedoucího závodníka. Vedení laboratoře neví, komu vzorky patří, protože je dostává pouze pod identifikačními čísly.

Reklama