Hlavní obsah

V nominaci pro cyklokrosový Tábor chybí trio známých Belgičanů. Kvůli podezřelému lékaři

Brusel

Kvůli spolupráci s lékařem podezřelým z dopingu nebudou na mistrovství světa v Táboře startovat v barvách Belgie tři špičkoví cyklokrosaři. Do nominace pro šampionát, jenž se koná na jihu Čech 31. ledna a 1. února, nebyli zařazeni medailoví favorité Tom Meeusen, Laurens Sweeck a bývalý dvojnásobný šampion Bart Wellens.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Belgický cyklokrosař Tom Meeusen

Článek

Trojice Belgičanů nesmí podle pravidel Mezinárodní cyklistické unie (UCI) startovat na MS kvůli vyšetřování lékaře Chrise Mertense, jenž je podezřelý z toho, že svým pacientům prováděl nedovolenou ozonovou terapii. Ta spočívá v tom, že se odebere krev, obohatí ozónem a poté vrátí do těla. Světová dopingová agentura (WADA) manipulaci s krví zakazuje.

Doktor Mertens je kvůli svým praktikám vyšetřován už od roku 2013 a letos to není poprvé, kdy byl kvůli spolupráci s ním suspendován Meeusen. Aktuální třetí muž světového žebříčku a vicemistr Belgie už předloni nesměl startovat na jednom podniku Světového poháru a vynechal také MS 2013.

"Je bolestné, že nemůžu bránit svá práva/možnosti na lidské a sportovní úrovni," napsal dnes Meeusen na Twitteru a přidal hashtag "nefér".

Sweeck byl pro Tábor hlavním adeptem na zlato v kategorii do 23 let. Ve světovém žebříčku jsou výše pouze jeho krajan Wout van Aert a Nizozemec Mathieu van der Poel, kteří pojedou závod elite.

Šestatřicetiletý Wellens by se nejspíš do nominace nevešel z výkonnostních důvodů.

Reklama

Související témata: