Hlavní obsah

König má v nohách tisíce kilometrů a vyráží za dobrodružstvím: Jsem zvědavý na závodní pojetí Sky

Radek MalinaSport.czPrávo

Už jen hodiny dělí českého cyklistu Leopolda Königa od závodní premiéry v dresu elitní stáje Sky. V pátek nastoupí do prvního závodu (Trofeo Andratx-Mirador d'Es Colomer) za nový tým, jehož členem je od letošního ledna. Debut jej čeká na Mallorce, kde nyní pobývá na třetím tréninkovém kempu. "Po dlouhé zimní přípravě vyrážím za dobrodružstvím," uvedl k ostrému startu sezóny.

Foto: facebook Leopold König, Facebook

Leopold König v dresu týmu Sky.

Článek

Než jste v závěru minulého týdne vyrazil na třetí soustředění do tepla, stihnul jste s rodinou vyrazit i na snowboard. Užil jste si jízdu na zasněženém svahu v Čenkovicích?

Šlo jenom o odreagování, nijak jsem neriskoval. Dlouho jsem na snowboardu nestál a společně s rodiči si jedno odpoledne na horách užil. Na druhou stranu jako závodníkovi mi to nedá. Občas jsem povolil uzdu a trošku zrychlil. Nakonec mě docela i bolely nohy.

Nemáte lyžování zakázané od týmu v rámci kontraktu?

Žádný sport zakázaný nemáme. Vždyť ve finále se člověk může vybourat v autě cestou na letiště. Každý z nás je profesionál. Víme, co si můžeme dovolit. A pokud se zraníme, bude to náš problém, kvůli němuž nedostaneme smlouvu.

Absolvujete už třetí soustředění v režii týmu Sky. Jaká byla předchozí dvě?

První bylo v prosinci. Trénoval jsem trošku intenzivněji než v předešlých letech. Druhý kemp byl ještě o jeden level výše. A také lepší i s ohledem na zabydlení nováčků. Poznal jsem více lidí, nejen závodníky, ale i další členy týmu. Cítím se lépe a lépe. Máme zde k dispozici dva fyzioterapeuty, dva vlastní kuchaře, šest masérů a celý hotel jen sami pro sebe. Maximální komfort pro přípravu.

Cítíte se už jako plnohodnotný člen týmu?

Na téhle úrovni se na nějaký nováčkovský ostych nehraje. Připadal jsem si jako doma už po týdnu. Překvapilo mě, jak stáj funguje prakticky na rodinné bázi. Přitom je nás v celém týmu devadesát, polovinu lidí si ještě nepamatuji a nevím, co kdo dělá. Atmosféra je ale výborná.

Ke komu z nových parťáků máte nejblíže?

Hodně blízký je mi Philip Deignan, s nímž jsem na pokoji. Dost si rozumím s Nicolasem Rochem. Mnoho času jsem strávil i s Chrisem Froomem, s nímž jsem už před tréninkovým kempem jezdil v Nice. Jen s Kolumbijci je komunikace trošku složitější, protože tolik neumí anglicky. Ale člověk se domluví s každým.

Jak se k nováčkům v týmu chová vítěz Tour de France Chris Froome?

Je docela starostlivý. Vyptává se, zda člověk něco nepotřebuje. Když má pocit, že může pomoci, je po ruce. Už jsme si vyměnili názory na určitě věci. Hodně jsme se bavili hlavně o Tour de France. Chris mi říkal, jak se nejlépe vypořádat s velkým tlakem, také o tréninku. Já mu zase předával zkušenosti, když jsem bojoval s bolavými zády a radil mu nějaké cvičení.

Ještě stále vás zázemí jedné z nejlepších stájí překvapuje? Nebo si na lepší podmínky člověk zvykne rychle a bere je jako samozřejmé?

Ještě jsem neobjevil všechno. Stále se najde něco, co mě překvapí. Jsou věci, na nichž Sky hodně lpí. Jde ale vlastně jen o zvyk. Už mě moc nových věcí nečeká, pokud pominu pojetí závodů. Na to jsem moc zvědavý.

Na co vedení Sky hodně dbá ve srovnání s minulým angažmá?

Chtějí ovlivňovat věci, které mohou dostat pod kontrolu. Minimalizují proměnné. Třeba jsme měli půlhodinovou přednášku o hygieně, jak si umývat ruce, používat dezinfekční gely. Ty jsou v každém koutu hotelu. Na stolech v restauracích, ve výtahu. Nebo máme kupříkladu neustále porady. Sportovní ředitelé nemají během dne volno, pořád o něčem rokují.

Lze porovnat tréninkové porce ve Sky s objemem z minulých let?

Trénuji stejně. Přibližně čtyři tisíce kilometrů za měsíc. Některé tréninky jsou naopak proti působení v Net Appu kratší, takže si přidávám. Ale nejsem jediný. Stejný postup volí spousta kluků. Jedeme třeba o hodinu více.

Nemusí vaše nadšení krotit sportovní ředitelé?

Všechno konzultuji s trenérem. Pokud vidí, že se cítím dobře, nechá mě jet. Jestliže mám vůli a motivaci, není problém. A když vidí, že jsem unavený, tak naopak přípravu toho dne zkrátí.

První závod sezóny je jasný stejně jako vaše účast na Giro d´Italia. Ale jaký bude další program?

Začnu tady na Mallorce, následně pojedu Kolem Ománu,  pak Paříž-Nice, zřejmě Tirreno-Adriatico a Katalánsko. Změn mnoho nebude. Vlastně ani není mnoho možností. Kdyby se cokoliv stalo, operativně dojde ke změně. ale optimální scénář je daný.

Reklama