Hlavní obsah

Kreuzigerova obhajoba v podobě detektoru lži je irelevantní, prohlásil prezident UCI

Tábor

Případ Romana Kreuzigera nijak neprotahujeme a neočekávám, že bychom při jeho řešení před arbitráží prohráli. Tak zní stěžejní vyjádření Briana Cooksona, prezidenta Mezinárodní cyklistické unie, k situaci českého silničního cyklisty, který čeli obvinění z dopingu kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012.

Foto: Michal Červený

Brian Cookson, prezident UCI.

Článek

Šéf UCI dorazil do Česka u příležitosti cyklokrosového mistrovství světa, které se jede o víkendu v Táboře. „Zdejší okruh je mimořádně náročný, byl jsem zde už na minulém šampionátu a očekávám skutečně výjimečné bitvy o medaile," prohlásil Cookson k šampionátu.

Vyjádřil se i k případu Romana Kreuzigera, jezdce stáje Tinkoff Saxo. Ten kvůli podezření z dopingu během angažmá ve stáji Astana přišel v minulém roce o start na Tour de France, následně pak i o Vueltu. Přestože se jedná o kauzu vztahující se k rokům 2011 a 2012, verdikt dosud nepadl. Nyní se čeká na vyjádření Mezinárodní sportovní arbitráže.

„Jako UCI jsme poskytli informace v potřebném čase Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS). Nic jsme nezpozdili a byli maximálně efektivní. Nemáme zájem jednání protahovat," ujistil Cookson. „Z našeho pohledu se jedná o významný případ. Ale právní systém naneštěstí vždy zabere nějaký čas," komentoval Cookson případ, který se vleče od června 2014.

UCI podobný případ nikdy neprohrála

Boss Mezinárodní cyklistické federace nechtěl výsledek celé kauzy předjímat. Nicméně UCI dosud nikdy neprohrála případ, kdy se dostala do sporu s borcem, jehož hodnoty v biologickém pasu vykazovaly anomálie.

„Necháme rozhodnutí na arbitráži a uvidíme, jak vše dopadne," pronesl zdrženlivě Cookson. „Ale když se ptáte, tak si neumím představit, že bychom tento případ prohráli ," dodal.

Fakt, že Kreuziger prošel úspěšně testem na detektoru lži, nepovažuje za důležitý: „Myslím, že argument v podobě detektoru je irelevantní. Ale záleží na CAS, zda jej přijme či nikoliv."

Reklama