Hlavní obsah

Bez oběda a rituálů zaútočí Nash na zlato. Cítím se skvěle, říká největší česká naděje na medaili

Tábor

Je nejžhavější českou nadějí na zlato z mistrovství světa v cyklokrosu, které hostí Tábor. Kateřina Nash se pokusí zkompletovat českou sbírku titulů z šampionátů, v níž chybí právě prvenství mezi ženami. Jak bude vypadat sobotní den útoku na zlato v podání sedmatřicetileté rodačky z Prachatic?

Foto: Michal Červený

Kateřina Nash při tréninku na trati mistrovství světa v Táboře.

Článek

„Vstanu kolem osmé, ani nebudu potřebovat budík," směje se Kateřina Nash. Nervozita ji během noci trápit nebude. „Se spánkem nemám problém ani před velkými závody."

Přestože start sobotního závodu žen je ve 14 hodin, snídaně bude pro českou reprezentantku jediným jídlem dne. „Začátky jsou z hlediska stravování nepříjemné. Letošní sezónu jsem jezdila bez obědů a vycházelo to skvěle, tak není důvod nic měnit. Tři a půl hodiny před startem si tudíž dám standardní snídani a s tou si vystačím. Pak už jen iontové nápoje a energetický gel těsně před startem," vykládá Nash.

V jedenáct hodin vyrazí z hotelu na táborský okruh. „Chci být brzy na trati," pokrčí rameny. „Po závodě juniorů se půjdu podívat, v jakém stavu je. Pokud bude okruh měkký, určitě budou vyjeté stopy, tudíž je důležité si vše zmapovat," vypravuje Nash, která v sezóně naskočila do tří závodů Světového poháru v cyklokrosu a ke dvěma druhým místům přidala jedno vítězství.

Před závodem bude klást důraz na dobré rozjetí. „Pětačtyřicet minut až hodinu strávím na válcích. Nemám to ráda, ale v nynějším období není jiná šance. Na biku jdu raději do lesa a vnímám přírodu. Ale v teď v zimě jsou válce lepší variantou než někde brázdit ulice města a ještě riskovat defekt," líčí Nash.

Jejím maximem z MS je bronz

Žádné rituály či muziku před dost možná posledním stejně velkým závodem kariéry nečekejte. „Nejsem pověrčivá. Rozhodně si nekontroluji, zda vstávám levou či pravou nohou. Ani talismany si nevozím. Zní to nudně, ale nechci se něčím stresovat, abych pak neměla při startu čistou hlavu. Jestli je to rituál, pak kladu velký důraz na kontrolu závodního vybavení a dobré rozjetí," krčí rameny Nash.

Ve dvě hodiny vyrazí na trať. Dosud je jejím maximem bronz z mistrovství světa 2011 v St. Wendelu. Před pěti lety v Táboře skončila čtvrtá. Ale vše je zapomenuto. „Myslím úplně nejvýše. Cítím se skvěle," říká odhodlaně.

V ideálním případě bude sobotní odpoledne vyplněno tiskovou konferencí čerstvé medailistky a dopingovou zkouškou. Pak by následovala party na oslavu.

Den Kateřiny Nash
8.00 - budíček
10.30 - snídaně
11.00 - odjezd z hotelu na trať
12.00 - prohlídka trati
12.30 - 13.30 - rozjetí na válcích
14.00 - start závodu

Reklama

Související témata: