Hlavní obsah

Alespoň jednu medaili, přeje si Bambula před dostaveníčkem cyklokrosařské elity v Česku

Tábor

Už popáté si cyklokrosová elita planety k boji o světové tituly sejde v Česku. Během víkendu bude dějištěm šampionátu potřetí v historii Tábor. Ještě nikdy v historii se nestalo, že by domácí reprezentace neměla před vlastním publikem alespoň jednu medaili!

Foto: Michal Červený

Martin Bína během závodu v Táboře.

Článek

Česko má z pětašedesáti mistrovství světa v součtu dvaašedesát medailí, z nichž dvacet je zlatých a devatenáct stříbrných. Celkem dvanáct z nich přitom získalo v domácích podmínkách, přičemž postupně se bitvy o světový titul konaly v Praze (1972), v Mladé Boleslavi (1987) a následně v Táboře (2001, 2010). „Jakákoliv medaile bude úspěchem, s nímž budu spokojený," říká Stanislav Bambula, trenér reprezentace.

Program MS
Sobota
11.00 - junioři
14.00 - ženy
Neděle
11.00 - muži do 23 let
14.00 - muži elite.

Titul získalo Česko ve třech ze čtyř kategorií. Do zkompletování sbírky chybí zlato mezi ženami, které o světový titul bojují od roku 2000. „Katka Nash patří mezi velké favoritky a konečně by jí útok na titul mohl vyjít," věří Zdeněk Štybar, trojnásobný mistr světa, který však v důsledku rekonvalescence po pádech z loňské sezóny v Táboře chybí. „Katce vyšly poslední závody. Je bomba, jak se jí daří. Máme i Mikulášovou a Havlíkovou, které mohou překvapit pěkným umístěním," přemítá Bambula.

Při absenci Zdeňka Štybara jsou vyhlídky na medaili v dalších kategoriích velkou hádankou. „U mužů je to velký otazník," přitakává Bambula. Nezbývá mu než doufat v probuzení Martina Bíny a Radomíra Šimůnka, kteří v Táboře získali juniorské medaile před čtrnácti lety. „Když jsem kluky viděl na trati, vzpomínky na rok 2001 se vrátily," přiznává Bambula. „Trošku nám nahrává počasí. Dané podmínky jsou nám nakloněny," lebedí si reprezentační trenér nad mrazivým počasím a sněhovými vločkami.

„Ve třiadvacítkách by kluci z Tábora mohli využít znalosti tratě. A pokud elitní kategorie pojede na sněhu, není Martin Bína bez šance, protože takové podmínky mu sedí. Snad domácí prostředí dodá klukům extra motivaci," přeje si Štybar.

Za hlavního šampióna na zlato mezi elitou považuje Štybar Belgičana Nyse. „Nemá skvělou sezónu, a proto není pod velkým tlakem, což by mu paradoxně mohlo prospět. Černým koněm může být Pauwels," dumá Štybar.

České medaile na domácích MS
Zlato
2001 (Tábor) - Martin Bína (junioři)
2010 (Tábor) - Zdeněk Štybar (elite)
2010 (Tábor) - Tomáš Paprstka (junioři)
Stříbro
1972 (Praha)- Miloš Fišera (amatéři)
1987 (Mladá Boleslav) - František Klouček (amatéři)
2001 (Tábor) - Petr Dlask (elite)
2001 (Tábor) - Tomáš Trunschka (do 23 let)
2001 (Tábor) - Radomír Šimůnek ml. (junioři)
Bronz
1987 (Mladá Boleslav) - Roman Kreuziger (amatéři)
1987 (Mladá Boleslav) - Tomáš Port (junioři)
2001 (Tábor) - David Kášek (do 23 let)
2001 (Tábor) - Jan Kunta (junioři)
Získá cyklokrosařka Kateřina Nash na MS v Táboře medaili?
Vybojuje zlato
53,5 %
Získá stříbro
20 %
Dosáhne na bronz
7,5 %
Medaili nezíská
19 %
Celkem hlasovalo 550 čtenářů.

Reklama

Související témata: