Hlavní obsah

Pády v posledním kole zhatily medailové ambice! Nash dojela na MS v Táboře pátá

Tábor
Aktualizováno

Kateřina Nash vysněnou medaili na domácím mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře nezískala, po dvou pádech v posledním kole dojela pátá. Vyhrála Francouzka Pauline Ferrandová-Prévotová, úřadující světová šampiónka na silnici.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Česká reprezentantka Kateřina Nash na mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře.

Článek

Sedmatřicetiletá Nash bojovala o cenný kov na rozbahněné trati do poloviny závěrečného kola, kdy sváděla souboje s nizozemskou hvězdou Marianne Vosovou. Před pravotočivou zatáčkou ji však postihl pád, kromě Vosové se před ní dostala ještě Britka Nikki Harrisová a rozhozená česká reprezentantka skončila na zemi poté ještě jednou krátce před nájezdem do cílové rovinky na silnici.

"Měla jsem zmrzlé ruce, bylo v tom i to napětí posledního kola," komentovala Nash klíčové okamžiky závodu. Prachatické rodačce se nepodařilo vylepšit čtvrté místo z předchozího MS v Táboře v roce 2010 a její jedinou cyklokrosovou medailí zůstává bronz ze šampionátu v roce 2011 v St. Wendelu.

O titul svedly souboj Ferrandová-Prévotová s Belgičankou Sanne Cantovou, přičemž více sil měla Francouzka. Dvaadvacetiletá cyklistka potvrdila svou univerzálnost po loňském triumfu v závodě s hromadným startem na MS na silnici a zisku zlata mezi jezdkyněmi do 23 let na ME na horských kolech.

Pro bronz si s odstupem 15 sekund dojela světová šampiónka z předchozích šesti let Vosová, jež v Táboře startovala se zraněním nohy. Harrisová byla se ztrátou 20 sekund čtvrtá, zklamaná Nash dojela do cíle 36 sekund po vítězce.

První zlato získal v závodě juniorů po sólovém úniku Dán Simon Andreassen, jenž po třetině závodu setřásl favorizovaného Eliho Iserbyta z Belgie. Vítěz Světového poháru dojel druhý před bronzovým Nizozemcem Maxem Gulickxem. Nejlépe z Čechů si vedl Jaroslav Vojíř na 33. příčce ze ztrátou téměř čtyř minut.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře:
Ženy:
1. Ferrandová-Prévotová (Fr.) 49:10
2. Cantová (Belg.) -1
3. Vosová (Niz.) -15
4. Harrisová (Brit.) -21
5. Nash (ČR) -36
16. Mikulášková -3:01
21. Havlíková -3:19
36. Nosková -5:48
43. Štěpánová (všechny ČR) -8:37
Junioři (15,71 km):
1. Andreassen (Dán.) 42:24
2. Iserbyt (Belg.) -40
3. Gulickx (Niz.) -41
33. Vojíř -3:56
37. Matějček -4:12
45. Jelínek -4:34
49. Kunt -5:16
68. Březina (všichni ČR) -1 kolo

Reklama

Související témata: