Hlavní obsah

Musíme být realisté. Čeká nás hodně práce, posteskl si Bambula po šampionátu bez medaile

Tábor

Bez medaile skončilo pro českou cyklokrosovou reprezentaci mistrovství světa, které se o víkendu uskutečnilo v Táboře. Při absenci Zdeňka Štybara, obhájce titulu mezi elitou, byla největší pozornost upřena ke Kateřině Nash, jejíž páté místo je nejlepším výsledkem domácích závodníků. „Je to realita," posteskl si reprezentační trenér Stanislav Bambula nad bídnou bilancí, s kterou Česko opouštělo šampionát naposledy v roce 2012 v Koksijde.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Český cyklokrosař Michael Boroš obsadil na MS v Táboře v kategorii elite třinácté místo.

Článek

Jak jste spokojený s výsledky českých reprezentantů ve všech kategoriích?

Těžko to porovnávat. Každá kategorie má své a povrch trati byl dost složitý. Hodně to klouzalo, bahna bylo vážně mnoho, takže každý se na tom vyřádil. Samozřejmě jsme chtěli medaili, ale musíme být realisté.

V elitní kategorii skončil nejlépe Boroš, jenž je přitom v nejvyšší třídě prvním rokem. Stejně jako Paprstka, který byl druhým nejlepším z domácích závodníků. Jde o nezvratný nástup nové generace?

Ano. Jde o odraz situace, které se nikdo nevyhne.

Není málo, když je maximem z domácího šampionátu páté místo Kateřiny Nash mezi ženami a v součtu má reprezentace jen dvě umístění mezi deseti nejlepšími?

Chtěli jsme medaili. A myslím, že Katka byla pódiu velice blízko. Je to škoda.

Je to reálný odraz stavu českého cyklokrosu?

Dochází na přechod generací a současný stav bude vyžadovat určitou práci. A pokud se člověk podívá na výsledky juniorské kategorie, tak nás čeká asi hodně práce.

Dávají jistou naději právě výkony mladíků mezi elitou?

Z loňské třiadvacítky přešli vlastně Boroš, Paprstka a Lasák. Coby nová generace potvrdili svoji sílu. Všichni se vešli mezi třicet nejlepších, což je slibné. Myslím, že Boroš si zasloužil o trošku více než třinácté místo. Desítka by mu slušela. Pral se s hvězdami jako Nys, tudíž s ním jsem mimořádně spokojený.

Za jak dlouhou dobu bude některý z českých závodníků znovu schopný bojovat o titul?

To nedokážu říct.

Bude i do dalších let největší českou medailovou nadějí sedmatřicetiletá Kateřina Nash?

O její budoucnosti v reprezentaci jsme se nebavili.

Získají Češi na příštím MS v cyklokrosu medaili?
Ano
49,8 %
Ne
50,2 %
Celkem hlasovalo 574 čtenářů.

Reklama

Související témata: