Hlavní obsah

České medailové naděje ve fourcrossu na MS skončily v nemocnici

Černý den v sobotu měli na světovém šampionátu bikerů v italském Livignu čeští foucrossaři. Místo útoků na medaile skončili Michal Prokop, Lukáš Tamme i Jana Horáková v nemocnici. Této disciplíně dominovali američtí závodníci - mezi muži vybojoval zlato Brian Lopes a v ženách Jill Kintnerová. Nejlépe z českých reprezentantů skončil Kamil Tatarkovič sedmý.

Článek

V prvním kole pavouku 64 jezdců všichni čtyři čeští závodníci bez problémů postoupili do osmifinále. Michal Maroši skončil ve své jízdě stejně jako Tatarkovič druhý, Prokop s Tammem své rozjížďky dokonce vyhráli. Vrchovatý kopec smůly začal vybírat Maroši. V osmifinále hůře odstartoval, ale rychle se dostal na druhou postupovou pozici, ale konec nadějí znamenal pád.

V jedné z dalších čtveřic se sešli Tatarkovič s předloňským mistrem světa Prokopem. Tatarkovič se usadil na první pozici, zatímco Prokop se po špatném startu snažil soupeře předjet, ale těžký pád měl vážné následky. Vítěz loňského Světového poháru Prokop skončil na nosítkách s otevřenou zlomeninou holení kosti. Tamme vzápětí sice skvěle odstartoval, bezpečně vedl, ale i on upadl a zranil si záda a zápěstí.

Ve čtvrtfinále Tatarkovič zajel skvěle a po druhém vítězství postoupil do semifinále. V něm jej však zavřel Španěl Carras a český jezdec poté příliš neuspěl ani v malém finále, kde skončil třetí. Celkově mu tak patří sedmé místo.

"S postupem do semifinále jsem velice spokojený, v sezoně jsem měl dosud více smůly než štěstí. Škoda, že jsem se nechal v jízdě o finále zavřít španělským bikrosařem, poté už nešlo nic dělat," řekl pro ČTK Tatarkovič. "Cítil jsem se dost unavený, ale dopadl jsem mnohem lépe než moji kolegové," dodal.

Ve finálové jízdě se povedl nejlépe start vedoucímu jezdci Světového poháru Lopesovi a dojel si bezpečně pro zlato. Za ním skončil druhý Jared Graves z Austrálie a bronz patří Francouzi Michalu Deldyckemu.

Obhájkyně zlata Horáková hned v první jízdě jela bezpečně na druhé postupové pozici, ale i ona skončila na zemi. Vyšetření neprokázalo žádné vážnější zranění. Do finále se probojovala trojice Američanek a stylem start cíl vyhrála Kintnerová před Australankou Katrinou Millerovou a svou krajankou Tarou Llanesovou.

Výsledky - fourcross:
Muži:
1. Lopes (USA), 2. Graves (Austr.), 3. Deldycke (Fr.), 4. Minnaar (JAR), 5. Carter (USA), 6. Rinderknecht (Švýc.), 7. Tatarkovič (ČR), 8. Alvarez (Šp.), ...25. Prokop, 27. Tamme, 30. Maroši (všichni ČR).
Ženy:
1. Kintnerová (USA), 2. Millerová (Austr.), 3. Llanesová, 4. Buhlová (obě USA), ...9. Horáková (ČR).

Reklama