Hlavní obsah

Biker Prokop byl operován ve Švýcarsku, sezona pro něj skončila

LIVIGNO (Itálie)

Místo aby na světovém šampionátu bikerů v italském Livignu útočil na medaili, skončil český fourcrossař Michal Prokop na operačním sále. Zlomený kotník a holení kost museli lékaři zpevnit titanovou destičkou a šrouby, sezona tak pro předloňského mistra světa a majitele bronzu z minulého roku skončila.

Foto: ČTK

Michal Prokop - archivní foto.

Článek

Sobotní večer očekávala česká výprava na šampionátu s velkým napětím. Vedle Prokopa vkládala naděje i do obhájkyně titulu Jany Horákové a Lukáše Tammeho. Celé trio a navíc Michal Maroši však skončili na zemi a tím pádem skončily i jejich naděje na dobrý výsledek. Čest českých barev zachraňoval alespoň Kamil Tatarkovič, který skončil sedmý.

Nejhůře dopadl čtyřiadvacetiletý Prokop. Ve druhé jízdě upadl, skončil na nosítkách a v sanitce, která jej převezla do Švýcarska, kde se na klinice v Samedanu u Svatého Mořice podrobil v nočních hodinách téměř dvouhodinové operaci zlomeného kotníku a holeně těsně nad ním. Při zákroku mu lékaři sešroubovali kosti za pomoci titanové destičky a minimálně pět dnů bude muset v nemocnici zůstat, než mu povolí převoz do Prahy.

"Nejdříve mi museli vyosenou nohu vrátit do původní polohy. Jsem naštvaný hlavně na sebe, byla to moje vina. Na rovince jsem vytrhl nohu z pedálu. Když jsem se snažil soupeře dojet, tak mě rozhodil jeden ze skoků," popsal kritický moment druhý jezdec aktuálního Světového poháru. "Nyní budu mít v noze šest týdnů šrouby. Je jasné, že sezona pro mě skončila a když to dobře půjde, tak bych mohl v listopadu začít s tréninkem," dodal pro ČTK Prokop.

Naděje Tammeho skončily ve stejném místě, jako předtím Marošiho. "Přední kolo se mi zapíchlo do bahna a šel jsem k zemi," popsal svůj pád Tamme. Naštěstí rentgen ve stejné nemocnici nepotvrdil nic zlomeného ani vnitřní zranění, jen jej bolí naražené zápěstí.

Loňská mistryně světa Horáková byla ošetřena jen v místě šampionátu. "Mám pořádně naražený a sedřený bok a spálená stehna. Byla to setiny sekundy. Nevím, zda jsem vjela na kámen či do bláta, nic s tím nešlo dělat," řekla Horáková, která si rozhodně takto nepředstavovala oslavu dnešních dvaadvacátých narozenin.

Reklama