Hlavní obsah

Australan Dennis posunul světový rekord v hodinovce přes 52 km

Australský cyklista Rohan Dennis posunul světový rekord v hodinovce na 52,491 kilometru. Na velodromu ve švýcarském Grenchenu tak čtyřiadvacetiletý jezdec stáje BMC značně vylepšil dosavadní maximum, které v říjnu stanovil výkonem 51,852 km Rakušan Matthias Brändle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

I Ondřej Sosenka držel rekord v hodinovce.

Článek

"Možná to vypadalo snadné, ale přirozeně to tak nebylo. Jsem nesmírně unavený, ale zároveň velice hrdý a doufám, že mi teď rekord nějaký čas zůstane," řekl Dennis.

Dennis je bývalý úspěšný dráhař, ve stíhacím závodu družstev má dva tituly mistra světa a olympijské stříbro z Londýna. V poslední době však přesedlal na silnici a i tam se mu daří: v lednu například doma v Austrálii vyhrál etapový závod Tour Down Under, loni na MS pomohl týmu BMC ke zlatu z časovky.

Před týdnem neuspěl při pokusu o rekord jiný australský cyklista Jack Bobridge, který v Melbourne ujel 51,3 km. Dennis si na rekord věřil a svůj výkon dokonce odhadl téměř přesně - hovořil o hranici 52,5 kilometru.

Množství pokusů o překonání rekordu v hodinovce narostlo poté, co Mezinárodní cyklistická unie (UCI) loni uvolnila pravidla týkající se kola, které mohou jezdci využít. Po devíti letech tak v září při rozlučce Němce Jense Voigta s kariérou padl rekord, který držel Ondřej Sosenka, jenž musel jet v roce 2005 ještě na klasickém silničním stroji.

Absolutně nejvíc ujel za hodinu Brit Chris Boardman, který v roce 1996 zvládl 56,375 km. Jel však na speciálním kole, jeho výkon proto UCI za rekord neuznala.

Letos by se měly o světové maximum v této prestižní disciplíně pokusit časovkářské hvězdy Tony Martin, Bradley Wiggins či Fabian Cancellara.

Reklama