Hlavní obsah

Contador podle Tiňkova možná ukončí po sezóně kariéru

Kodaň

Hvězdný cyklista Alberto Contador by po sezóně mohl ukončit profesionální kariéru. Prozradil to Oleg Tiňkov, majitel stáje Tinkoff-Saxo, za niž dvaatřicetiletý Španěl závodí od roku 2011. Contadorovi po sezóně vyprší kontrakt, sám Tiňkov ale ujistil, že je připravený nabídnout mu prodloužení spolupráce.

Foto: Profimedia.cz

Španělský cyklista Alberto Contador.

Článek

"Mohla by to být jeho poslední závodní sezóna. Je to jeho rozhodnutí a vše je jen na něm. Když bude chtít pokračovat, budeme více než šťastní, když ho budeme mít v týmu. Nevím však, zda je rozhodnutý pokračovat. A dosud jsme o tom ani nehovořili. Uvidíme, zatím nevím," řekl Tiňkov v rozhovoru pro server cyclingnews.com.

Věří však, že Contador může být ještě dlouho úspěšný. "Jde o nejsilnějšího cyklistu z jeho generace. A může být takhle silný ještě dva nebo tři roky," uvedl Tiňkov.

Na jezdce, který dokázal posbírat tituly z kompletní trojkoruny Grand Tours, ale během kariéry se také potýkal s dopingem, však nechce žádným způsobem tlačit. "Jde výhradně o jeho rozhodnutí. Vím, že bude končit jakožto jezdec hájící naše barvy. Tento nebo příští rok. Možná dosáhne na double a rozhodne se skončit. Nevím, co přijde, ale nebudu na něho nijak naléhat," konstatoval Tiňkov.

Riis: Nedává mi to smysl

Připomněl tak zároveň Contadorův cíl sezóny. Vítěz Gira d'Italia 2008, dvojnásobný šampión Tour de France (2007 a 2009) a dokonce trojnásobný král Vuelty (2008, 2012 a 2014) chce dobýt double z Gira a Tour. Tu loni nedokončil po těžkém pádu, při němž utrpěl frakturu holenní kosti.

I kdyby vytoužený double Contador získal, generální manažer stáje a bývalý jezdec Bjarne Riis se shoduje s Tiňkovem v názoru na jeho budoucnost. "El Pistolero" podle něho bude mít ještě dlouho co nabídnout. "Když jste tak dobrý, jak je dobrý on, proč končit tak brzy? Nevidím v tom žádnou pointu. Nedává mi to smysl," připustil Riis.

"Když se dostanete do takové fáze v kariéře, je to celé jen o motivaci a hledání nových cílů. Když je objevíte a jste stále oddaní se jim na této úrovni obětovat, tak proč končit?" uzavřel Riis.

Reklama

Související témata: