Hlavní obsah

Štybar unikl o milimetry kolizi s autem na cílové rovince: Viděl jsem ho na poslední chvíli

Praha

Skvostný vstup do sezóny prožil český cyklista Zdeněk Štybar. Po sérii zranění v druhé polovině minulého roku, která borce stáje Etixx-Quick Step připravila o možnost obhajovat zlato z cyklokrosového mistrovství světa, byl debutem v letošním roce podnik Kolem Murcie. A devětadvacetiletý borec dojel třetí. Nechybělo však mnoho a rodák ze Stříbra byl znovu na seznamu zraněných.

Štybar unikl kolizi

 
Článek

Druhá polovina minulého roku byla pro českého borce jako z hororu. Nejprve děsivě spadnul v srpnu při finiši jedné z etap Eneco Tour, kde obhajoval prvenství a ladil formu na Vueltu. S potrhanou tváří, několika vyraženými zuby a děsivými odřeninami skončil v nemocnici. Následně spadnul při cyklokrosu a poranil si vazy pravého ramena tak vážně, že musel na operaci. Už jen pár procent chybí, aby byl Štybar v ideálním rozpoložení. V sobotu však málem znovu trpěl...

„Vůbec jsem nevěděl, co od sebe mohu očekávat, protože jsem hodně dlouho nezávodil," komentoval Štybar na oficiálních stánkách očekávání před ostrým startem sezóny. „Asi padesát kilometrů před cílem byl dlouhý patnáctikilometrový kopec, který pro mě zrovna není ideální, ale vydržel jsem mezi dvacítkou nejlepších," popisoval průběh témě dvě stě kilometrů dlouhé bitvy Štybar.

Právě drsný výšlap byl pro závod klíčový. „Nahoře odjel Taaramäe, který byl opravdu silný. Přestože foukal pořádný vítr, dokázal na nás sám najet přes dvě minuty. I když jsme ho pak sjížděli, dokázal náskok udržet, tudíž pro zbytek pole bylo ve hře jen druhé místo," vysvětloval Štybar.

Štybar byl rád, že neupadl

Český borec si dělal na stříbrnou příčku zálusk, jenže netušil, že do hry vstoupí jiné okolnosti. „Cíl byl na kopci a věřil jsem, že bych mohl druhé místo urvat. Jenže těsně před páskou stálo doprovodné auto! Viděl jsem ho na poslední chvíli," posteskl si Štybar.

Zatímco nizozemský cyklista Mollema se protáhl mezerou kolem bariéry, aniž by musel výrazně měnit směr, Štybar neměl jinou volbu než uhnout vlevo, což znamenalo ztrátu. Cílem projel se vztekle rozhozenýma rukama nad hlavou. „Radši jsem neriskoval. Jsem šťastný, že jsem nespadl. Třetí místo je na začátek hodně dobré," radoval se s odstupem Štybar.

V neděli při Clásica de Almería Štybar na pódium nedosáhl, nicméně triumf a třetí místo připadlo jeho týmovým kolegům Cavendishovi s Renshawem, tudíž hodnocení dvou úvodních podniků bylo v podání devětadvacetiletého Čecha pozitivní: „V neděli skvělá týmová práce. Celkově to byl krásný víkend."

Reklama