Hlavní obsah

Kreuziger zahájí v Ománu sezónu, na arbitráž se snaží nemyslet

Maskat

Cyklista Roman Kreuziger vstoupí v úterý do nové sezóny startem v etapovém závodu Kolem Ománu. Český jezdec stáje Tinkoff-Saxo se snaží nemyslet na to, že ho zřejmě v brzké době čeká jednání u Sportovního arbitrážního soudu v Lausanne, který bude řešit jeho spor s mezinárodní unií UCI ohledně anomálií v biologickém pasu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger.

Článek

"Snažil jsem se to hodně vypustit z hlavy. Teď je to spíš věc právníků. Nejsem k tomu nijak zapotřebí, mám nějaké reporty jednou za týden. Ale nic nového zatím není. Dokud neznám datum arbitráže, maximálně se soustředím na trénink i závody," uvedl Kreuziger na svém webu.

K termínu arbitráže žádné informace nemá. "Může to být za měsíc, za dva nebo za tři," konstatoval. "Moje psychika je dobrá, nic jiného mi ani nezbývá. Těším se na závod a užiju si ho. A pořád věřím, že až přijde arbitráž, dobře to dopadne. Myslím, že karty jsou na naší straně."

Kreuziger čelí podezření z dopingu kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012, kdy působil v týmu Astana. Jeho hodnoty sice nikdy nepřekročily vymezené hranice, ale expertům UCI se nepozdávají velké výkyvy v krátkém časovém rozmezí.

Od loňského srpna měl zastavenou činnost, od podzimu však smí závodit do výroku sportovní arbitráže, která bude řešit odvolání UCI. Unie nesouhlasí se zářijovým rozhodnutím Rozhodčí komise Českého olympijského výboru, který cyklistu osvobodil, a žádá pro něj až čtyřletý zákaz startů a pokutu 770 tisíc eur.

Zelená hora mu nesedí

Zatím poslední závod absolvoval Kreuziger v říjnu, kdy jel jednorázový podnik Paříž - Tours. Na první start po čtyřech měsících je natěšený. "Je to zase po dlouhé době, co si na záda připnu startovní číslo. Jsem rád, že můžu začínat tady. Závod jsem jel vloni, tak vím, co mě čeká," uvedl osmadvacetiletý jezdec, který byl v Ománu loni osmý.

"První dvě až tři etapy jsou dobré na rozjetí. Pak přijde nejtěžší etapa s dojezdem na kopec Green Mountain a další den jsou takové okruhy s kopcem. Uvidíme, jak na tom budu. Jsem zvědav na nějaké porovnání s ostatními," uvedl Kreuziger. "Ta Zelená hora mi zrovna moc nesedí, není to úplně kopec pro mě. Je dost prudký. Ale chci tam být co možná nejdéle s Rafou (Majkou), abych mu pomohl. Jemu by to mělo sedět víc."

Polák Majka bude lídrem týmu, Kreuzigerovi svěřili roli kapitána. "Měl bych ten tým trošku dirigovat zevnitř," řekl pátý muž předloňské Tour de France. V šestidenním závodu v Ománu změří síly i s Leopoldem Königem, kterého čeká první etapový podnik v barvách Sky.

Reklama