Hlavní obsah

Bývalý cyklista Criquielion zemřel na následky mrtvice

Aalst

Bývalý vynikající belgický cyklista Claude Criquielion ve středu ráno zemřel. Osmapadesátiletý mistr světa ze silničního závodu v Barceloně 1984 podlehl následkům těžké mrtvice, jíž prodělal v noci na pondělí, a krvácení do mozku. Jeho úmrtí potvrdila nemocnice v Aalstu, kde byl hospitalizován.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý cyklista Claude Criquielion (vlevo) a jeho syn Mathieu.

Článek

Criquielion byl od mozkové příhody v kritickém stavu. "Se smutkem oznamujeme, že Claude Criquielion zemřel v 58 letech ve středu ráno v devět hodin následkem rozsáhlého krvácení do mozku. Rodina souhlasila s tím, že mohou být k dárcovství využity jeho orgány. Celou věc již nebude rodina ani nemocnice více komentovat," uvedlo vedení nemocnice v tiskové zprávě.

Criquielion patřil k předním jezdcům osmdesátých let. Vedle světového zlata dokázal vyhrát slavné jednorázové závody Valonský šíp (1985 a 1989) a Kolem Flander (1987). Pětkrát dojel v první desítce konečného pořadí Tour de France, nejlépe pátý v roce 1986.

Vedle výborných výsledků se však proslavil také nepovedeným finišem v silničním závodu na MS 1988. V tříčlenném spurtu se pokusil podél bariéry předjet Kanaďana Steva Bauera, ale upadl, zároveň tím zpomalil svého soka a rybník oběma vypálil Ital Maurizio Fondriest.

Criquielion zažaloval Bauera z útoku na svou osobu, neboť byl přesvědčen, že ho soupeř na bariéru záměrně natlačil. Požadoval přitom 1,5 milionu dolarů jako odškodnění. Kauza se táhla více než tři roky, než soud rozhodl v Bauerův prospěch.

Reklama