Hlavní obsah

Cyklisté chtějí z mistrovství světa medaili

PRAHA

Porvat se o některou z medailí, to je cíl českých silničních cyklistů na mistrovství světa v Madridu, které se koná od 21. do 25. září. Největší předpoklady k tomu mají borci v kategorii do 23 let Roman Kreuziger a František Raboň.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ondřej Sosenka

Článek

"V časovce víc věřím Raboňovi, i když má zlomenou kůstku na ruce. Ale vyhrál s tím časovku v závodě Kolem Slovenska. Oproti mistrovství Evropy v Moskvě, kde se připravoval na silniční závod, se teď víc zaměřuje na časovku. Šanci na solidní výsledek má i Kreuziger, i když je ve třiadvacítce prvním rokem," řekl trenér Otakar Fiala.

Oba pojedou kromě časovky také silniční závod, kde se k nim přidají Zitta, Fús a Štybar. Raboň v Moskvě senzačně vyhrál mistrovství Evropy a podtrhl skvělou formu z celé sezóny. Kreuziger se zase výrazně prosazuje na závodech v Itálii a vloni ve Veroně získal titul juniorského mistra světa po stříbru z časovky. "Je to po letech nejsilnější mančaft, jaký máme k dispozici. Ale kluci musí jet hodně týmově, pak je šance na dobrý výsledek," dodal Fiala.

Nakonec pojede pětice

V elitní kategorii sice mohlo Česko poprvé v historii reprezentovat na základě žebříčku národů šest závodníků, nicméně nakonec pojede jen pětice Sosenka (Acqua&Sapone), Hruška, Andrle (oba Liberty Seguros), Svorada a Benčík (oba eD'system-ZVVZ). Z toho první dva jmenovaní budou startovat jak v časovce, tak v silničním závodě.

Důvod? Prý nedostatek financí, což je přinejmenším zarážející. Český svaz cyklistiky podle svého koordinátora Jaroslava Pánka ani nevypsal žádné prémie za medailová umístění. Prý se o případných odměnách bude uvažovat až tehdy, pokud medaili někdo získá...

"Poprvé v životě máme šanci jet v šesti, s čímž už se dá proti nejsilnějším státům, které budou startovat v devíti lidech, něco dělat. Ale nevyužijeme toho. Vnitřně jsem z toho zklamán, protože bych v tomto případě upřednostnil sportovní hledisko před ekonomickým. Účast šesti závodníků prostě schválena nebyla," povzdychl si šéf stáje eD'systemZVVZ Jiří Ženíšek, který má na starosti elitní kategorii a na MS bude v roli jejich trenéra i manažera.

Generálkou závod Kolem Polska

Pro Hrušku s Andrlem je generálkou na šampionát probíhající závod Kolem Polska, ostatní se do odletu připravují individuálně. V časovce na 44 km je podle Ženíška jedničkou Sosenka jako úřadující mistr republiky. "Vždycky byl schopen se na velkou akci dobře připravit. Hruška se blýskl čtvrtým místem na časovce Kolem Beneluxu," řekl trenér. "Když to klukům sedne, mohou myslet na první desítku, když ne, tak třeba i na čtvrtou," odhadl.

V nedělním 273 km dlouhém závodě s hromadným startem bude kapitánem a lídrem českého kvintetu zkušený Ján Svorada. Nepříliš těžký okruh by měl vyhovovat hlavně spurtérům. "Věřím, že do cíle přijede velká skupina a kdyby se tam podařilo Jančího přivést na slušné pozici, tak má šanci na dobrý výsledek. Rychlý je pořád, i v sedmatřiceti letech. V poslední době měl dobrou formu, jen teď v neděli nedokončil kvůli bolesti zad jednorázovku v Norimberku. Byl na vyšetření a naštěstí šlo jen o nějakou krátkou blokaci, už normálně trénuje," prozradil Ženíšek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články