Hlavní obsah

Armstrong změnil názor, vracet se nebude

NEW YORK

Pokračující aféra kolem jeho údajného dopingu přiměla Lance Armstronga změnit názor na možný návrat k cyklistice. Sedminásobný vítěz Tour de France se nedávno vyjádřil, že obvinění z dopingu v něm znovu probudilo závodnickou vášeň, nyní ale svůj návrat do profesionálního pelotonu vyloučil. Kariéra cyklistické legendy, jež v neděli oslaví 34 narozeniny, tak zůstane uzavřená.

Článek

"Jsem spokojený s tím, jak moje kariéra skončila. Nevrátím se. Už toho mám plné zuby," řekl Američan ve čtvrtek listu USA Today.

"Znovu jsem to otevřel, protože mi srdce říkalo, že by to byla správná odpověď. Teď ale vím, že nemůžu jet do Francie a věřit, že se mi dostane férového zacházení na silnici, při dopingových kontrolách nebo v hotelích," uvedl.

Aféru s údajným Armstrongovým dopingem rozpoutal francouzský deník l'Equipe, který zveřejnil, že při novém prověřování vzorků z 90. let laboratoř objevila přítomnost hormonu EPO.

Několik vzorků z roku 1999, které byly označeny anonymními číselnými kódy, prý patřilo americkému cyklistovi, což listu potvrdily dokumenty, které získal od předsedy mezinárodní unie UCI Heina Verbruggena. Zdroj informací ve čtvrtek prozradil šéf Světové antidopingové agentury WADA Dick Pound.

Armstrong, jenž v 90. letech úspěšně zvládl boj s rakovinou a následnou chemoterapii, rozhodně popírá, že by zakázané látky užíval.

Reklama