Hlavní obsah

Dahleová: Až skončím s kariérou, vrátím se k novinařině

Jan KrůtaPrávo

Norská bikerka Gunn-Rita Dahleová je trojnásobnou mistryní světa, třikrát vyhrála Světový pohár, čtyřikrát mistrovství Evropy. Má zlato z OH v Aténách. V pátek přiletěla do České republiky a poskytla deníku Právo rozhovor. V sobotu startuje v Jedovnici u Blanska v závodě horských kol Merida Bike Tour 2005, který bude zároveň mistrovstvím republiky v maratónu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Norská bikerka Gunn-Rita Dahleová

Článek
Fotogalerie

V letošní sezóně jste opět vyhrála vše, co se dalo. Mohlo být vůbec něco lepší?

Asi ne. Po minulém roce, kdy jsem taky vyhrála skoro všechno, jsem nedoufala, že bych to mohla zopakovat. Mám velkou radost.

Jak je možné, že jste v ženském cross country tak dominantní?

Za všemi úspěchy stojí tvrdá dřina i skvělé zázemí v týmu Multivan-Merida. A taky to, že můj budoucí manžel Kenneth je zároveň můj trenér. Můžeme spolu denně všechno konzultovat, uzpůsobovat trénink podle nejrůznějších okolností, abych byla na každý závod ve stoprocentní formě.

Ve sbírce už máte zlaté medaile ze všech velkých závodů. Co vás ještě žene dál?

Pořád mě baví vyhrávat, s Kennethem cítíme, že je ještě spousta věcí, ve kterých se mohu zlepšovat - technika, větší síla. Když to všechno zvládnu a přidám zkušenosti, bude v mých silách jet na příští olympiádu do Pekingu a bojovat tam o medaili.

Při olympiádě v Pekingu vám bude 35 let. Pak už bude čas končit?

S týmem jsem nedávno podepsala kontrakt na další tři sezóny, a následující tři roky bych pro Meridu měla pracovat v jiné funkci, už ne jako závodnice. Takže mám před sebou šest let, během kterých budu mít o své práci jasno.

Je pravda, že máte přezdívku Viking?

To mají na svědomí moji blázniví norští fanoušci, kteří mě následují po celém světě. Mají na hlavě typické helmy a většina lidí na nás Seveřany pohlíží jako na potomky bláznivých Vikingů. Ale já nejsem bláznivá. (smích). Vikingové byli taky známí jako silní bojovníci, takže to má spíš spojitost s tím. Jsem člověk, který bojuje za něco, čemu věří.

V Norsku žijete ve Stavangeru, kde je známý fotbalový klub Viking. Fandíte jim?

Držím jim palce, hrají dobře. Fotbal jsem sama hrála od třinácti do sedmnácti let a pořád se na něj ráda dívám. S tátou jsem chodila na fotbal každou sobotu, ale teď jsem skoro celý rok mimo domov, takže se na stadión dostanu hrozně málo.

V říjnu se vdáváte za svého dlouholetého partnera Kennetha Flesjä. Změní svatba něco ve vašem životě?

Na jednu stranu je to vlastně jen podepsaná smlouva, ale já jsem v tomhle trochu staromódní a cítím, že je to něco hezkého v životě. Jednou budeme mít děti a chci, aby vyrůstaly ve společné rodině. S Kennethem se známe strašně dlouho, bydlíme spolu a jsme přesvědčeni, že jsme jeden pro druhého tím pravým člověkem.

Plánujete velkou svatbu?

Poslali jsme 230 pozvánek... Počítám, že dorazí tak 180 hostů, takže to bude velká událost. Brát se budeme v chrámu ve Stavangeru, jednom z největších a nejkrásnějším v celém Norsku.

Dočetl jsem se o vás, že máte vystudovanou fakultu žurnalistiky. Bude z vás jednou novinářka?

Školu jsem udělala ještě v době, než jsem se naplno začala věnovat horským kolům, v roce 1995. Ale až jednou skončím, tak se k novinařině vrátím.

Baví vás psaní?

Pořád hodně píšu - reportáže ze závodů, něco ze zákulisí, něco pro mé osobní sponzory. Je to zajímavé.

Takže jednou budete na mistrovství světa akreditovaná jako novinářka?

Možná ano. Spíš bych mohla psát něco zajímavého ze zákulisí. Během závodění jsem získala spoustu kontaktů, které by se určitě daly využít. V tom bych mohla mít oproti ostatním novinářům výhodu. A taky mám v plánu psát knížky, takže mě i v budoucnu čeká dost práce.

Jste v Norsku hodně populární?

Bylo by lepší, kdybyste se zeptal někoho jiného, ale když mám být upřímná, tak mě nepoznávají jen lidi doma ve Stavangeru, ale i v Oslu. Mou popularitu hodně zvýšilo loňské vítězství na olympiádě.

Ale po ulici si asi normálně můžete vyjít...

To samozřejmě. Ale ve Stavangeru už třeba moc nechodím do centra na diskotéku. To pak neužiju žádnou zábavu, protože musím celou noc s někým diskutovat o kolech...

Kdo je v Norsku ze sportovců největší hvězda?

Pár fotbalistů, třeba John Carew z Lyonu, jezdec rallye Peter Solberg a někam mezi ně asi patřím i já. Teď, kdy se blíží olympiáda v Turíně, budou zase hodně v kursu zástupci zimních sportů. Turín bude pro Norsko hodně úspěšnou olympiádou, jsem o tom přesvědčena.

Reklama