Hlavní obsah

Kreuziger by se měl dozvědět ortel CAS na přelomu dubna a května

Aktualizováno

Český cyklista Roman Kreuziger by se měl dozvědět dlouho očekávané rozhodnutí Sportovního arbitrážního soudu (CAS) v Lausanne ohledně podezření z dopingu na přelomu dubna a května. Uvedl to na svém webu kreuzigercase.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger.

Článek

"Stále čekám na stanovení data mého slyšení před CAS. Původně navrhované datum bylo v polovině dubna a já jsem potvrdil, že ho přijímám. Ovšem UCI (Mezinárodní cyklistická unie) a WADA (Světová antidopingová agentura) tuto možnost odmítly," uvedl Kreuziger v příspěvku s názvem 'Čekání na Godota' s narážkou na absurdní drama, v němž zjednodušeně řečeno nikdo nic neví.

Důvodem prý bylo, že právníci UCI a WADA neměli ve stanovenou dobu čas. Dalšími možnostmi jsou nyní konec dubna nebo 7. května. "Doufám, že ten duben bude vyhovovat všem. Chtěl bych věřit tomu, že není v zájmu nikoho, aby se slyšení časově prolínalo s povinnými testy před Girem d'Italia, které jsou naplánované právě na 7. května," doplnil Kreuziger. Závod pak odstartuje 9. května.

Český silniční profesionál, jenž hájí barvy stáje Tinkoff-Saxo a 6. května oslaví devětadvacáté narozeniny, čelí podezření kvůli hodnotám v biologickém pasu z let 2011 a 2012. Tehdy Kreuziger závodil za stáj Astana, jež se několikrát potýkala s dopingem.

Jak připustil začátkem prosince šéf exekutivy Antidopingového výboru ČR Jan Chlumský, křivky v Kreuzigerově biologickém pasu obsahují poměrně velké výkyvy. Především s ohledem na to, v jak krátkém časovém období k nim docházelo. Kreuziger však nikdy neměl pozitivní dopingový nález a křivky nepřekročily stanovené hodnoty.

UCI odvolání kvůli biologickému pasu u CAS dosud nikdy neprohrála. Pokaždé se tak stalo na základě dat, která vybočila mimo povolené hranice, což však není Kreuzigerův případ.

Reklama