Hlavní obsah

Kulhavý ovládl bitvu ve slumu. Tentokrát na ulici grilovali kozí hlavy, líčí olympijský šampión

Praha

Olympijský šampión z Londýna Jaroslav Kulhavý si v kolonce vítězství může odškrtnout další položku. Ve středu český biker ovládl v Jihoafrické republice charitativní závod Champions Race, který se jede na podporu rozvoje cyklistiky v zemi a celý se odehrává v chudinské čtvrti Kayamandi ve Stellenboschi. Třicetiletý borec z Ústí nad Orlicí slavil premiérovou výhru při třetím startu.

Foto: facebook Jaroslava Kulhavého

Jaroslav Kulhavý slaví vítězství v charitativním závodě Champions Race v jihoafrickém Kayamandi.

Článek
Fotogalerie

Závod se jede na okruhu vedoucím převážně ve slumu na třicet minut a tři kola. Pro elitní bikery světa šlo o poslední ostrý trénink před nedělním startem Cape Epic, což je nejtěžší etapový závod horských kol na světě.

„Startovali všichni kluci ze špičky. Jede se čtyřicet minut šrot. Každý se chce ukázat. Je to trošku nebezpečné, protože se závodí v otevřeném prostoru, ale i mezi chýšemi v chudinské čtvrti. Po trati pobíhají černoši, nosí kýble na hlavě a mnohdy je závod ani nezajímá. Člověk musí dávat bacha, protože okruh není úplně hermeticky uzavřený a je asi složité místním vysvětlit, že nesmí vstoupit za pásku," krčil rameny Jaroslav Kulhavý.

Ve středu se ocitl na čele závodu brzy sám, protože rozjel ostré tempo. „Bral jsem to jako rozjetí před nedělním prologem, jímž startuje Cape Epic. Když mě tři kola před cílem dojela skupina, vyčkával jsem a zaútočil až v posledním kole. Byl jsem za vítězství rád, protože pro náš tým šlo o domácí závod," připomínal Kulhavý, že v JAR jede v barvách nadace Songo.info, která závod pořádala.

V Kayamandi si vyzkoušel nové kolo Specialized S-Works Epic WorldCup 29 speciálně připravené pro Cape Epic. „Bylo to hodně divoké. Tradičně byly všude střepy, dráty. Přes trať běhali psi a v úzkých uličkách se dokonce procházeli místní obyvatelé, kteří závodníky ignorují. V jednom místě tentokrát dokonce paní na ulici grilovala kozí hlavy," líčil Kulhavý na svých webových stránkách.

Reklama