Hlavní obsah

Ač obhájce, na velkohubá prohlášení je Hynek skoupý: Emoce kontroluju, ale nervozita musí být!

Radek MalinaSport.czPrávo

Nejlepší bikeři světa budou během nadcházejícího týdne bojovat v Jihoafrické republice o triumf v závodě Cape Epic 2015. Jde o nejtěžší klání planety, které v loňském roce ovládl Kristián Hynek. Ač pojede borec Topeak Ergon Racing drsné etapové klání dvoučlenných týmů jako obhájce, zůstává pokorný. Velkohubá prohlášení od pětatřicetiletého Čecha nečekejte.

Foto: Foto: Michal Červený

Kristián Hynek ve dvojí podobě přímo v dějišti závodu Cape Epic 2015. Na billboardu se směje coby loňský vítěz.

Článek
Fotogalerie

Do závodu vstoupíte v neděli jako obhájce vítězství, navíc ve dvojici s možná vůbec nejlepším bikerem světa Rakušanem Albanem Lakatou. Cítíte se už předem nepřemožitelný?

Nikdy nejdu na start s tím, že jsem v tak skvělé formě, abych podcenil soupeře a cítil se jako vítěz. Na start jdu vždy s respektem k ostatním závodníkům, navíc odhadnout aktuální formu není vždy jednoduché. Závod jakým je Cape Epic je velmi dlouhý a během těch osmi dnů může dojít k velkým výkonnostním zvratům. Jeden den se člověk cítí skvěle, druhý den je vše jinak. Já jsem nikdy nebyl moc sebevědomý. Vždy mi trošku chybělo víc sebedůvěry. Možná mě tahle vlastnost do jisté míry brzdí, ale na druhou stranu si vážím každého povedeného závodu a neberu úspěch jako samozřejmost.

Takže i šampión jako vy se potýká s nervozitou?

Dříve to bývalo výraznější, ale už jsem se zlepšil. I proto, že se soustředím na maratóny. Já prožíval největší peklo při cross country. Věděl jsem, že tam je start alfou a omegou pro vývoj závodu. A zároveň jsem si uvědomoval své slabší starty, nejsem výbušný typ. Při maratónech mám emoce více pod kontrolou. Ale jsem přesvědčený, že nervozita je svým způsobem žádoucí. Určitá dávka třesu a napětí je důležitá pro soustředění, aby člověk nemávnul rukou a nebylo mu vše lhostejné.

Cape Epic je považován za nejdrsnější bikový závod . Je i přes všechna rizika a nástrahy takovou výzvou návrat a pokus o obhajobu?

Mohl bych si říct, že už jsem vyhrál a mám splněno. Ale nemám. Osobně považuji závod za největší na světě. A můj parťák v týmu vyhrál na maratónském poli skoro všechno, jen triumf z Cape Epic mu chybí, ač startoval už šestkrát. Vyhrát s legendou našeho sportu je pro mě velkou výzvou. A ještě mám jednu extra motivaci.

Porazit Jaroslava Kulhavého, který vyhrál v roce 2013, ale minulý rok při vašem triumfu na startu chyběl?

Ano. Moc se na vzájemnou konfrontaci těším. Neberu to z pohledu nějaké české rivality. Ale Jarda pojede se Švýcarem Sauserem a vytvoří mimořádně silný tým. Vítězství by mělo mnohem větší hodnotu.

Jak vypadá optimální příprava na tak těžký podnik?

V prosinci a v lednu jsem měl dvanáctidenní soustředění na Mallorce. A pak jsem na přelomu ledna a února vyrazil na tři týdny společně s Lakatou a Mennenem na přípravný kemp přímo do Jihoafrické republiky. To bylo skvělé hlavně z aklimatizačních důvodů a pro vyzkoušení specifických afrických terénů. V Africe je teď parné léto. Šok pro tělo byl veliký. Ale až poletíme na závod, bude aklimatizace snadnější.

Kristián Hynek
Narodil se 19. května 1980 v Praze, kde žije. Vystudoval FAMU. Pochází z herecké rodiny. Maminka Marie Durnová je herečkou, otec je kameraman. Prarodiče vydávali knihy v nakladatelství Hynek.
Je členem týmu Topeak Ergon Racing. S cyklistikou na profesionální úrovni začal až ve čtyřiadvaceti letech. Jeho největším úspěchem je vítězství v Cape Epic 2014 a titul mistra Evropy 2012. V roce 2013 se stal českým šampiónem v maratónu. Má bronz z mistrovství světa 2012. Dvakrát ovládl Alpentour Trophy (2012 a 2013) a Andalucia Bike Race (2011 a 2015). Byl druhý při exhibičním závodě Pražské Schody 2012 a 2014.
S partnerkou Šárkou vychovává dvouletého syna Kristiána. V březnu očekávají narození druhého dítěte.

Je složité dojednat soustředění přímo v místech, kde se bude závodit?

Všechny přípravné kempy jsou v našem týmu v režii závodníka. Je jen na nás, jak a kde se připravíme. A já měl obrovskou kliku při listopadové prezentaci trati ročníku 2015, po níž následovala galavečeře s partnerkami a daným zasedacím pořádkem. Čekal jsem nudný a nepříjemný večer. Ale vedle mě seděl muž, jemuž patří síť hotelů po celé Africe. Říkal, že sám rovněž jezdí na kole, a kdybych měl zájem o pobyt, abych se klidně ozval.

Ostýchal jste se nabídku využít?

Ohromně jsme si padli do oka. Sám se chystal na start Cape Epic v jedné z kategorií. Takže jsem to nebral jako nějaké doprošování o ubytování. Zavolal jsem týmové parťáky Lakatu a Mennena, kteří byli možností tréninku v JAR nadšení. Bydleli jsme kousek od dějiště tří etap. Absolvovali vytrvalostní i intervalové tréninky v kopcích. Okusili jsme klima, poznali terény a absolvovali závod Africké maratónské série. Podmínky jsou natolik specifické, že s ohledem na testování materiálu je pobyt v dějišti k nezaplacení. Rok staré zkušenosti nic neznamenají.

Je hodně důležité ladit formu s člověkem, s nímž následně závod pojedete?

Byli jsme společně na pokoji, více se poznali. A také jsme viděli, jakou máme výkonnost. Je důležité, aby vztah klapal, protože při závodě spolu budeme čtyřiadvacet hodin denně. A vypětí je obrovské nejen fyzicky. Lidé si musí sedět. Je důležité sladit i temperament.

Reklama

Související témata: