Hlavní obsah

Švýcarka Thürigová obhájila světový titul v časovce

MADRID

Světovou šampionkou v cyklistické časovce se v Madridu stala švýcarská obhájkyně titulu Karin Thürigová. Zlatou medaili získala s náskokem necelých šesti sekund na Španělku Joane Somarribaovou, mistryni světa z roku 2003. Česká republika ve startovním poli neměla zástupkyni, Pavla Havlíková se postaví na start až v závodě s hromadným startem.

Článek

Na startu chyběly dvě nejlepší olympioničky z Atén Leontien Zijlaardová-van Moorselová z Nizozemska a Američanka Dede Demetová-Barryová. Thürigová využila jejich absence, i když její odstup od největší soupeřky byl velmi těsný. Před rokem ve Veroně zdolala druhou Judith Arndtovou z Německa o téměř jednu minutu. Arndtová patřila i dnes k největším favoritkám, ale po virovém onemocnění těsně před šampionátem se musela spokojit jen s "bramborovou" medailí.

Švýcarka vedla již na mezičase na jedenáctém kilometru o dvě sekundy před domácí závodnicí, která ve svých 33 letech absolvovala poslední světový šampionát. A již v polovině závodu bylo shodné pořadí na prvním až sedmém místě jako v cíli. Nespokojená byla Američanka Christine Thorburnová, která pro čtvrtém místě na OH myslela v Madridu na medaili, ale nakonec obsadila až osmé místo.

Thürigovou úspěch motivoval na Ironmana

"Závod se jel na úplně jiné trati než na olympijských hrách," řekla vítězka po závodě, který vedl většinou kolem parku Casa de Campo na okraji Madridu. "Mám ráda spíš velké silnice, kde je všechno vidět. Tady nebylo moc místa, zvlášť při sjezdech. Vůbec jsem si nebyla jistá, že se mi to povede," uvedla Švýcarka.

Na trať vyjela jako poslední a než dorazila do cíle, doufala ve zlato domácí favoritka Somarribaová. Byl by to pro ni jedinečný konec kariéry. "Pro mě je druhé místo stejné jako vyhrát zlato. Ani jsem si nemyslela, že se dnes vejdu na stupně vítězů. Tenhle okruh mi vůbec nesedí, musela jsem často měnit převody a navíc kvůli mé váze mi to ve sjezdech moc nejede," řekla drobná Španělka.

V Thürigové dnešní triumf vzbudil další motivaci a podle svých slov se příležitostná triatlonistka chystá příští rok na start na havajském Ironmanovi.

Výsledky:
1. Thürigová (Švýc.) 28:51,08, 2. Somarribaová (Šp.) -5,8, 3. Armstrongová (USA) -39, 4. Arndtová (Něm.) -56, 5. Nebenová (USA) -57, 6. Zabirovová (Kaz.) -1:01, 7. Melchersová-Van Poppelová (Niz.) -1:02, 8. Thorburnová (USA) -1:13.

Reklama