Hlavní obsah

Rus Ignaťjev vyhrál časovku na MS cyklistů do 23 let

Ruský cyklista Michail Ignaťjev vyhrál na světovém šampionátu v Madridu časovku jezdců do 23 let. Čeští reprezentanti nenaplnili očekávání a do bojů o nejvyšší pozice nezasáhli. Letošní mistr Evropy v závodu s hromadným startem František Raboň obsadil 21. místo, devatenáctiletý Roman Kreuziger, loni na juniorském MS zlatý a stříbrný, skončil při své premiéře v této kategorii dvaatřicátý.

Článek

Ignaťjev startoval již v druhé ze čtyř skupin, ale od prvních kilometrů bylo jasné, že bude útočit na medaili. Hned na prvním mezičase na desátém kilometru se usadil v čele výsledkové listiny. Dlouho se za ním držel překvapivě Latham, startující o tři minuty později.

Po zkompletování prvního mezičasu se na druhé místo dostal poslední startující mistr Evropy Grabovskyj, na Ignaťjeva ztrácel pět sekund. Česká dvojice byla již v té době za první dvacítkou a bylo jasné, že smělé plány na umístění v nejlepší desítce jsou tentokrát nereálné.

V polovině závodu zaostával Grabovskyj za Ignaťjevem stále jen o pět sekund a vypadalo to, že koncovka bude velice dramatická. Ukrajinec však nasazené tempo nevydržel a na 28. kilometru již ztrácel 23 vteřin. Nakonec byl rád, že uhájil stříbro před Lathamem, oba pro své země vybojovali v časovce jezdců do 23 let na mistrovství světa první medaile.

Ignaťjev rozšířil medailovou sbírku

To Ignaťjevova medailová sbírka je podstatně širší, dnešní zlato pro něj bylo už sedmé ze světových šampionátů. Mezi juniory nenašel přemožitele v jízdě proti chronometru v letech 2002 (Zolder) a o rok později v kanadském Hamiltonu, další zlata vybojoval na dráze. Nejcennější triumf však získal před rokem na olympijských hrách v Aténách, kde vystoupil na nejvyšší stupeň v bodovacím závodě jednotlivců.

Grabovskyj byl jediným z papírových favoritů, který se dnes prosadil. Podobně jako Raboň nenaplnili očekávání stříbrný z ME Belgičan Cornu, v sezoně vynikající Reus z Nizozemska, Ital Dall'antonia i další.

Kreuziger: Prostě jsem neměl dobrý den

Raboň uznal, že jeho umístění se rozhodně za úspěch považovat nedá, i když jízda se mu špatná nezdála. "Minuta chyběla třeba na šesté místo, ale musím přiznat, že forma nebyla taková jako v červnu či červenci," řekl ČTK jezdec celku PSK Whirlpool. "Neberu to jako tragédii. Časovku jelo plno specialistů a na mistrovství Evropy v Moskvě to bylo stejné," řekl.

Dodal, že on i Kreuziger dosahovali lepších výsledků v silničních závodech. "Hážeme to za hlavu a oba se těšíme na sobotu. Na silnici nechám maximum, budu útočit, budu aktivní jako v Moskvě," zdůraznil Raboň.

Kreuziger prohlásil, že se mu dnešní závod nepovedl. "Když na to člověk v danou chvíli nemá, tak rozdíly jsou znát, a já prostě neměl dobrý den. Asi jsem to hodně zkazil tím, že v neděli jsem jel dlouhý závod v dešti a chladu, ale pevně věřím, že v sobotu to bude lepší," řekl Kreuziger.

Výsledky - do 23 let, časovka na 37,9 km:
1. Ignaťjev (Rus.) 47:24, 2. Grabovskyj (Ukr.) -34, 3. Latham (N. Zél.) -37, 4. Mortensen (Dán.) -50, 5. Špilak (Slovin.) - 1:12, 6. Jamieson (Austr.) -1:26, 7. Kunickij (Běl.) -1:38, 8. Bochman (Dán.), 9. Dall'antonia (It.) oba -1:42, 10. Farrar (USA) -1:44, ...21. Raboň -2:25, 32. Kreuziger (oba ČR) -3:12.

Reklama